Muzeum Chleba, Anna Piernikarczyk

Muzeum Chleba Szkoły i Ciekawostek w Radzionkowie niedaleko Bytomia i Tarnowskich Gór to wyjątkowe miejsce stworzone przez pasjonata - pana Piotra Mankiewicza, który całe swe dorosłe życie kolekcjonuje eksponaty i pragnie przekazać młodemu pokoleniu przywiązanie do tradycji.

Muzeum nastawione jest głównie na zwiedzanie szkolne, ale są też okazje, gdy otwiera się w weekendy, np. podczas corocznej Industriady.  Pobyt w Muzeum trwa około 1,5 godzinki i można sporo się w tym czasie nauczyć, a najważniejsza lekcja, jaką się stąd wynosi to szacunek do chleba. To bardzo cenna lekcja, przydatna w dzisiejszych czasach nie tylko dzieciom, gdyż chleb często ląduje w śmietniku, a jeszcze kilkadziesiąt lat wcześniej, w czasie wojny tak wiele osób głodowało w Polsce.

W Muzeum zobaczyć można zabytkowe sprzęty i elementy wyposażenia wnętrz, a także dokumenty z poprzednich wieków. Zasiadając w zabytkowych ławkach przeniesiesz się do dawnej szkoły, gdzie dzieci klęczały za złe zachowanie, a pisały nie w zeszytach, a na tabliczkach. Na filmach poznasz proces produkcji chleba, a nawet sam z gotowego ciasta uformujesz chałkę lub bułeczkę, którą po upieczeniu na koniec zwiedzania możesz zjeść.



Muzeum Chleba
ul. Nałkowskiej 5, Radzionków
tel. 32/ 387-17-60
biuro@muzeum-chleba
www.muzeum-chleba.pl

Muzeum Chleba

Anna Piernikarczyk to absolwentka Geografii na Uniwersytecie Śląskim. Autorka przewodników turystycznych Polska rodzinna (wyd. Pascal) oraz Jura. Od Częstochowy do Krakowa (wyd. Compass). Fotograf i łazik z natury. Zakochana w polskich krajobrazach i atrakcjach.

50°22'55" N, 18°54'5" E
Śląskie
2019-06-11
2020-02-03 02:01

Wasze opinie

Nie znalazłem żadnych opinii. Kliknij tutaj, by dodać pierwszą