Sery Lutomierskie

Sery Lutomierskie
Miniaturowa mapa z zaznaczeniem
5

Targi Zdrowej Żywności z Serami Lutomierskimi

Jest na Dolnym Śląsku maleńki Lutomierz, u wlotu do Kotliny Kłodzkiej, a w nim  prym wiodą od kilku już lat Sery Lutomierskie z Gór Sowich - lokalny produkt, który pochodzi z tej ziemi i ją sławi. Serowarnia Pani Malwiny i jej przemiłej Mamy - Pani Stanisławy, stała się już sławna w szerokiej okolicy, bo nie tylko można tutaj kupić wyborne sery, ale też wziąć udział w ciekawych warsztatach robienia sera, zasmakować innych, nie tylko mlecznych wyrobów rąk własnych gospodarzy oraz bywać na Targach Zdrowej Żywności Prosto od Rolnika, które się tutaj każdego miesiąca odbywają, a na których różni wystawcy prezentują swe lokalne produkty i wyroby.

Sery Lutomierskie
Sery Lutomierskie

Warsztaty warzenia sera

Warsztaty w serowarni w Lutomierzu to bardzo fajna ciekawostka, skierowana głównie do dzieci. Pozwala poznać to miejsce i pracę nad tworzeniem sera od podszewki i od kuchni 🙂 Uczestnicy warsztatów otrzymują specjalną odzież ochronną, myją ręce i przystępują do procesu przygotowania sera. Najpierw zagrzewa się mleko, dodaje podpuszczkę, kroi skrzep i odciąga serwatkę. Każdy z uczestników otrzymuje swoją formę, wybiera zioła i wyrabia ser, a później zabiera go ze sobą. Ale to nie wszystko, dobry gospodarz nie wypuszcza gościa głodnego 🙂 Na miejscu jest też degustacja różnych rodzajów sera, masła, maślanki, powideł, syropów i przetworów z domowej spiżarni. Wszystkiemu towarzyszy świeży chlebek i ziołowa herbatka "z pola" 🙂 A na koniec, już z pełnymi brzuchami odbywa się zwiedzanie gospodarstwa, czyli wejście do obory, stajni, stodoły, podziwianie sporego stada krów i jednej kozy 🙂 Z zagrody roztacza się cudowna panorama Gór Sowich oraz Bardzkich.



Warsztaty warzenia sera
Warsztaty warzenia sera

Zabytkowe gospodarstwo

Miejsce jest bardzo ciekawe, w starym, zabytkowym folwarku (gospodarstwie rolnym), który właściciele chcą uratować od zagłady, bo trzeba przyznać, że stan zabudowań gospodarczych świadczy dobrze o jego słusznym wieku i o tym, że prl-owskie rozdrobnienie majątku nie przysłużyło mu się wcale. Dziś tylko dobra ręka gospodarza i zewnętrzna pomoc finansowa może uratować tą unikatową miejscówkę. A widzę wyraźnie oczami wyobraźni w tych starych folwarcznych, kamiennych stodołach piękną restaurację, z serwowanymi daniami bazującymi na lokalnych produktach, jak lutomierskie sery, miody, syropy, pasternak czy niemczańskie pierniki w towarzystwie niemczańskiego wina!

Zagroda Pasternak
Zagroda Pasternak
Zagroda Pasternak
Zagroda Pasternak

Parę słów o tutejszych serach

Serowarnia Lutomierska bazuje na mleku krowim (i czasem kozim) najwyższej jakości od sprawdzonych, lokalnych rolników. Na mikrobiologicznej podpuszczce, ze zdrowymi ziołami tworzy się tutaj ser podpuszczkowy młody, niedojrzewającym choć i długo dojrzewający również im świetnie wychodzi, co mieliśmy okazję sprawdzić 🙂

 Ser Lutomierski
Ser Lutomierski

Sery podpuszczkowe to sery miękkie, łatwe w krojeniu, słone, „mokre”, o nie ostrym zapachu, z posmakiem dodanego zioła. W Lutomierzu najczęściej używa się czarnuszki, kozieradki, czosnku, bazylii, orzecha i pokrzywy. Czemu Sery Lutomierskie są takie wyjątkowe? Bo prócz dobrych składników i tajemnej receptury, dodaje się do nich sporą porcję miłości 🙂 Miłości do tej pracy, ale i tej ziemi! Lutomierskie sery są idealne do sałatek, kanapek, zapiekanek, można je nawet grillować.

Jak pozyskać Lutomierski Ser?

Nie jest to żaden problem, żeby mieć na stole lutomierski ser, nawet jeśli mieszkasz daleko poza Dolnym Śląskiem. Na miejscu czynny jest sklepik, w którym można kupić lub zamówić ser. W wakacje sklepik czynny jest codziennie, praktycznie przez cały dzień. Sery można też zamawiać online, każdego tygodnia, do środy do godziny 16:00.



Ser Lutomierski
Ser Lutomierski

Zagroda Pasternak

Całe gospodarstwo nosi nazwę Zagroda Pasternak. A czemu tak? Gospodarze nazywają się Pasternak, stąd chyba zamiłowanie do tego warzywa, przypominającego z wyglądu pietruszkę, w smaku zaś bardziej marchewkę 🙂 Wypromowali oni nawet imprezę regionalną Festiwal Pasternaka, której przyznano wyróżnienie w kategorii "Najlepsza impreza promująca region". To nie jedyny sukces gospodarzy. W Plebiscycie Gospodarczym Sudeckie Kryształy 2019 Sery Lutomierskie oraz Gospodarstwo Rolne Marcin Pasternak zdobyli wyróżnienia w kategorii "Najlepszy produkt regionalny". Dobrze układa się współpraca lokalna wśród twórców lokalnych produktów, tak więc gospodarzy cieszy też sukces w tej kategorii lokalnego Browaru Rebelia i Winnicy Niemczańskiej.

Informacje praktyczne

Polecam warsztaty robienia sera, po umówieniu telefonicznym
Na miejscu można kupić ser i inne przetwory
Parking: bezpłatny

Sery Lutomierskie
Lutomierz 29, Stoszowice
tel. 661-783-435

Noclegi w Dolnym Śląsku

Oto lista polecanych i sprawdzonych przez nas noclegów.
Tutaj znajdziesz duży wybór noclegów. Zamawiając nocleg na Booking.com za naszym pośrednictwem wspierasz nasz portal, za co z góry dziękujemy!
Booking.com

Mapa z zaznaczonymi atrakcjami

Zagroda Pasternak
Zagroda Pasternak
Zagroda Pasternak
(5 głosów: 3)
Twoja ocena jest dla nas ważna
Avatar użytkownika Anna Piernikarczyk
 

Cześć! Nazywam się Anna Piernikarczyk. Od 2005 roku blogujemy i wędrujemy po Polsce. Z rodzinnych wojaży przywozimy masę cudnych wspomnień i doświadczeń, którymi chętnie się z Wami dzielę. Dziś to już coś więcej, niż tylko pasja, naszą misją jest obalać mit "Cudze chwalicie, swego nie znacie"! W podróżach towarzyszy nam wysokiej jakości sprzęt fotograficzny, w zakupie którego wsparł nas sklep FotoForma.

Zapisz się do newslettera!

Zostaw swój email, a będziesz od nas otrzymywać inspiracje na podróże!

Nikomu nie dajemy Twojego maila! Zapisując się do newslettera oświadczasz, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w celu otrzymywania maili z naszego bloga i z postanowieniami regulaminu i polityką prywatności
Tutaj możesz założyć pełne konto na naszym blogu, do czego Cię serdecznie zachęcamy!
Jeżeli chcesz wypisać się z newslettera kliknij w ten link

Wasze oceny i opinie

(5 głosów: 3)
Twoja ocena jest dla nas ważna
Avatar użytkownika tomtur
tomtur
Bardzo ciekawe i smakowite miejsce. Warto je odwiedzić będąc w Kotlinie Kłodzkiej tym bardziej, że góry w tle też są.
Błażej
Odwiedziłem to miejsce już kilka razy, bardzo polecam na miłe spędzenie niedzielnego popołudnia w towarzystwie Pani Stasi która o serach i ich produkcji wie wszystko .
Avatar użytkownika Łukasz Piernikarczyk
Łukasz Piernikarczyk
Fantastyczne miejsce i wspaniała Pani gospodyni. Polecam!
Polskie Szlaki - Inspirujące Pierniki
Copyright 2005-2024