Prażonki Porębskie
Prażonki Porębskie to słynny dziś na całej Jurze lokalny specjał, który wywodzi się właśnie z Poręby i stąd przepis spopularyzował się w całym regionie. W 2006 roku prażonki zostały wpisane na Listę Potraw Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Prażonki towarzyszą niejednej imprezie gminnej i rodzinnej w całej okolicy, ale specjalnie pieczołowicie są hołubione właśnie w Porębie. To tutaj każdego roku we wrześniu odbywa się Światowy Festiwal Prażonek i wtedy piecze się je w ogromnym kotle żeliwnym na ognisku. Może z niego pojeść nawet 500 osób. To wielkie i ciekawe wydarzenie w Porębie, warto wtedy tę niewielką miejscowość jurajską odwiedzić. Pierwszy Festiwal Prażonek miał miejsce w 2003 roku.
Robienie prażonek polega na prażeniu ziemniaków z dodatkiem kiełbasy, boczku, cebuli, smalcu, soli i pieprzu. Odbywa się to na ognisku, w kociołku żeliwnym, a ważnym elementem tego wydarzenia jest wspólne, zwykle rodzinne spędzanie czasu na powietrzu.
Dokładny przepis na Prażonki Porębskie można odnaleźć tutaj.