Danie z kociołka, Anna Piernikarczyk

Prażonki Porębskie to słynny dziś na całej Jurze lokalny specjał, który wywodzi się właśnie z Poręby i stąd przepis spopularyzował się w całym regionie. W 2006 roku prażonki zostały wpisane na Listę Potraw Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.



Prażonki towarzyszą niejednej imprezie gminnej i rodzinnej w całej okolicy, ale specjalnie pieczołowicie są hołubione właśnie w Porębie. To tutaj każdego roku we wrześniu odbywa się Światowy Festiwal Prażonek i wtedy piecze się je w ogromnym kotle żeliwnym na ognisku. Może z niego pojeść nawet 500 osób. To wielkie i ciekawe wydarzenie w Porębie, warto wtedy tę niewielką miejscowość jurajską odwiedzić. Pierwszy Festiwal Prażonek miał miejsce w 2003 roku.



Robienie prażonek polega na prażeniu ziemniaków z dodatkiem kiełbasy, boczku, cebuli, smalcu, soli i pieprzu. Odbywa się to na ognisku, w kociołku żeliwnym, a ważnym elementem tego wydarzenia jest wspólne, zwykle rodzinne spędzanie czasu na powietrzu.

Dokładny przepis na Prażonki Porębskie można odnaleźć tutaj.

Avatar użytkownika
Anna Piernikarczyk 1112229 kilometrów

Anna Piernikarczyk to absolwentka Geografii na Uniwersytecie Śląskim. Autorka przewodników turystycznych Polska rodzinna (wyd. Pascal) oraz Jura. Od Częstochowy do Krakowa (wyd. Compass). Fotograf i łazik z natury. Zakochana w polskich krajobrazach i atrakcjach.

50°29'12" N, 19°20'3" E
Śląskie
2016-04-04
2020-01-28 13:46

Wasze opinie

Avatar użytkownika
Roman Świątkowski 71113 kilometrów
Krajtroter ocenił to miejsce 2016-04-04 na

Lubię je.