Kościół Poręba

Poręba to niewielkie, ale ciekawe miasteczko leżące niedaleko Zawiercia, w środkowej części Jury Krakowsko-Częstochowskiej.



Poręba po raz pierwszy wymieniana jest w 1375 roku jako osada o nazwie Czarna Poręba. Bogate lasy, a przede wszystkim pokłady węgla brunatnego i rudy stwarzały dobre warunki dla rozwoju przemysłu. Jako pierwsi zapoczątkowali go smolarze i kurzacze węgla drzewnego. Już w XV wieku powstała tu Kuźnica Niecka, a od XVII wieku rozpoczęto wytapianie żeliwa sposobem "Fryszerki", tzn. wytapiano żeliwo na węglu drzewnym i dalej robiono odlewy.

Poręba wieża wyciągowa
Poręba wieża wyciągowa

W 1798 roku w Porębie wybudowano wielki piec i uruchomiono pierwszą kopalnię w Porębie nazwaną "Joanna", czynną była do 1887 roku. W hucie pracowali śląscy rzemieślnicy, którzy nosili zamiast butów skórzanych drewniane trepy. Zwyczaj ten przejęli również miejscowi robotnicy, dlatego okoliczna ludność nazywała Porębiaków pogardliwie "trepiarzami", a przezwisko to przetrwało do dnia dzisiejszego.



Zabytki w Porębie

Poręba nie jest zbyt często odwiedzana, a szkoda, bo można tu zobaczyć bardzo interesujący obiekt, którego próżno szukać w okolicy bliższej i dalszej. To oczywiście wieża wyciągowa - budynek służący do transportu wsadu wielkopiecowego z widoczną datą 1798.

- Kościół w Porębie, ul. Dworcowa 2 - neogotycki kościół Św. Józefa Oblubieńca Najświętszej Maryi Panny zbudowano na początku XX wieku, na planie łacińskiego krzyża.



- Pałacyk UM w Porębie - budynek z czerwonej cegły wybudowany został przez właścicieli Fabryki jako budynek mieszkalny, dziś mieści Urząd Miejski.

- Pałacyk Poczty - dawna siedziba dyrektorów fabryki, dziś siedziba Poczty.

Prażonki porębskie

Wielu słyszało zapewne o jurajskich prażonkach, ale mało kto wie, że pochodzą one właśnie z Poręby, to tutaj narodziła się ta regionalna potrawa, która rozlała się na całą Jurę.

Ale co to dokładnie te prażonki? Ano potrawa z ziemniaków, boczku, kiełbasy i liści kapusty, będąca kontynuacją tradycji posiłków przyrządzanych na otwartym ogniu, przez naszych przodków. Prażonki to już nie tylko strawa, ale tradycja wspólnego biesiadowania.

Dlatego od 2003 roku odbywa się w Porębie Światowy Festiwal Prażonek, którego główną atrakcją jest prażenie wielkiego żeliwnego kotła ze 160 kg ziemniaków, 25 kg kiełbasy, 15 kg boczku, 20 kg cebuli, a wszystko przyprawione solą i pieprzem. W marcu 2006 roku "Porębskie Prażonki" zostały wpisane na Listę Potraw Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Poręba noclegi

Poręba to zdecydowanie interesujące miejsce, do którego warto się wybrać. Klikając w ten link wyszukasz noclegi w tym miejscu. Możesz również skorzystać z wyszukiwarki noclegów znajdującej się poniżej.
Zamawiając nocleg za naszym pośrednictwem wspierasz nasz portal, za co z góry dziękujemy!

Booking.com
Zapisz się do newslettera!

Zostaw swój email, a będziesz otrzymywać informacje o ciekawych miejscach w Polsce.

Nikomu nie dajemy Twojego maila! Zapisując się do newslettera oświadczasz, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w celu otrzymywania maili z naszego portalu i z postanowieniami regulaminu i polityką prywatności
Tutaj możesz założyć pełne konto w naszym portalu, do czego Cię serdecznie zachęcamy!
Jeżeli chcesz wypisać się z newslettera kliknij w ten link
Anna Piernikarczyk to absolwentka Geografii na Uniwersytecie Śląskim. Autorka przewodników turystycznych Polska rodzinna (wyd. Pascal) oraz Jura. Od Częstochowy do Krakowa (wyd. Compass). Fotograf i łazik z natury. Zakochana w polskich krajobrazach i atrakcjach.
50°29'15N, 19°20'15E
30 styczeń 2017
03 luty 2020

Wasze opinie

Nie znalazłem żadnych opinii. Kliknij tutaj, by dodać pierwszą

Wasze podróże do Poręby

Szklarska Poręba (i nie tylko) cz. 2
19 sierpień 2017 12:53
Szklarska Poręba cz. 1
16 sierpień 2017 21:30
Szklarska Poręba i okolice
09 sierpień 2017 13:45
Szklarska Poręba i piękne Karkonosze.
29 wrzesień 2016 09:46
Szklarska Poręba-Harrachov
04 maj 2015 16:10
Znajdziesz nas na:
PolskieSzlaki.pl - polskie atrakcje - popularny portal turystyczny tworzony od 2005 roku przez aktywną rodzinkę złożoną dziś z mamy, taty i trzech córek. Sercem Polskich Szlaków jest blog z ciekawymi wpisami i fotorelacjami z wypraw oraz opisy atrakcji turystycznych w Polsce z pięknymi zdjęciami i informacjami praktycznymi. W sezonie notujemy 50 tys. Użytkowników na dzień, poza sezonem około 10 tys. Na profilu facebookowym mamy ponad 40 000 polubień, a na Instagramie 3 200 Obserwujących.
Copyright 2005-2021
Pobierz naszą aplikację