Złoty Potok- Pstrągarnia, Anna Piernikarczyk

Najstarsza w Europie Pstrągarnia

Złoty Potok od lat słynie z hodowli królewskiej ryby - pstrąga tęczowego. Tutejsza pstrągarnia ma już ponad 120 lat i jest najstarszą w Europie. Hodowlę ryb łososiowatych założył tu w XIX wieku hrabia Edward Raczyński - właściciel Złotego Potoku, wykorzystując krystalicznie czystą wodę ze słynnych źródeł - Zygmunta i Elżbiety. Powstały wówczas 22 stawy raz wylęgarnia czynna do chwili obecnej (tutaj prowadzi się sprzedaż ryb).

Było to wówczas pierwsze pstrągowe i największe gospodarstwo rybackie w Europie. W 1881 roku z Ameryki dotarła tu pierwsza zalęgowa partia ikry pstrąga tęczowego, który później zaczął podbijać stoły całej Europy.



Z czasem wprowadzono inne gatunki - pstrąga strumieniowego, jeziorowego, łososia kalifornijskiego, węgorza czy karpia polskiego.

W 1935 roku hrabia Karol Raczyński kazał wybudować na obszarze pstrągarni drewniany domek w stylu góralskim, który miał stać się pierwszym na Jurze Schroniskiem Polskiego Towarzystwa Tatrzańskiego. Obecnie domek nie jest wykorzystany.

Smażalnia w Pstrągarni

Pstrągarnia dzisiaj

Pstrągarnia Raczyńskich w centralnej części Rezerwatu Parkowe funkcjonuje do dnia dzisiejszego, jest wydzierżawiona i od kilku lat oferuje przepyszne świeże rybki (pstrągi, karpie i jesiotry), które można tu zakupić lub skosztować na miejscu, w smażalni stojącej pomiędzy wylęgarnią a schroniskiem. Latem bywa tu tłoczno, więc w porze obiadowej trzeba liczyć się z długim oczekiwaniem na posiłek.

Pstrągarnia
Rezerwat Parkowe
ul. Kościuszki 100, Złoty Potok, Piszczków
tel. 34/ 327-80-76

Avatar użytkownika
Anna Piernikarczyk 1111829 kilometrów

Anna Piernikarczyk to absolwentka Geografii na Uniwersytecie Śląskim. Autorka przewodników turystycznych Polska rodzinna (wyd. Pascal) oraz Jura. Od Częstochowy do Krakowa (wyd. Compass). Fotograf i łazik z natury. Zakochana w polskich krajobrazach i atrakcjach.

50°41'25" N, 19°24'50" E
Śląskie
2019-04-29
2020-02-02 02:01

Wasze opinie

Nie znalazłem żadnych opinii. Kliknij tutaj, by dodać pierwszą