Muzeum Oscypka Zakopane

Muzeum Oscypka Zakopane, autor Muzeum
Miniaturowa mapa z zaznaczeniem

Muzeum Oscypka Zakopane to wyjątkowe i klimatyczne miejsce, znajdujące się na obrzeżach miasta, dokładnie naprzeciw Aqua Parku. Tutaj na żywo możesz zobaczyć, jak powstaje najsłynniejszy góralski ser czyli oscypek. Prawdziwy baca robi go na Twoich oczach, opowiadając zarazem o ciekawych zwyczajach i tradycjach pasterskich. Dowiesz się tutaj, skąd pasterze wzięli się pod Tatrami, a także zobaczysz różne tradycyjne sprzęty pasterskie. Poznasz też prawdziwe informacje o oscypku i innych podhalańskich serach. Wszystko ma formę prezentacji z czynnym udziałem turystów, można pytać i swobodnie się zachowywać. Na zakończenie każdy może sobie sam, własnoręcznie zrobić serek, który zabierze ze sobą.

Muzeum Oscypka Zakopane, autor Muzeum
Muzeum Oscypka Zakopane, autor Muzeum
Muzeum Oscypka Zakopane, autor Muzeum
Muzeum Oscypka Zakopane, autor Muzeum

W sklepiku przy muzeum można kupić sery góralskie najwyższej jakości, a w sezonie czyli od maja do końca roku lub do wyczerpania zapasów, także prawdziwe oscypki, o zawartości 60%, 80% i 100% owczego mleka. Pokazy Wyrobu Oscypka odbywają się o konkretnych godzinach, najpewniejsza jest 12.00 i 16.00, terminy najlepiej wcześniej sprawdzić na stronie internetowej muzeum, podanej poniżej. Taki pokaz trwa około 90 minut. Muzeum jest swoiste i bardzo ciekawe, zwykle turystom bardzo się tutaj podoba, więc warto od tego miejsca rozpocząć zwiedzanie Zakopanego!



Oscypki podhalańskie
Oscypki podhalańskie

Co to jest oscypek i jak powstaje?

Oscypek  to twardy, wędzony, owczy ser, wytwarzany głównie na Podhalu. Robi się go ręcznie z owczego mleka zwierząt rasy Polska Owca Górska, a czasem z niewielką domieszką mleka Polskiej Krowy Czerwonej. Oscypki wyrabia się od maja do września.
A jak powstaje? Po wydojeniu owiec zlewa się mleko przez lniane płótno, nazywane „sata” do drewnianego wiadra czyli „puciery”, tak, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń, np. słomy. Później mleko się podgrzewa nad ogniskiem w kotliku. Później to mleko zostaje zaprawione specjalną podpuszczką, po góralsku „zaklagane”. Skrzepnięte mleko rozbija się drewnianą łopatką, zwaną ferulą, a następnie dodaje się gorącej wody, aby kawałki skrzepu się posklejały i opadły na dno. Masę serową odciska się z serwatki i ugniata w kształt kuli, czyli „pucy”.  Dalej ser jest parzony w gorącej wodzie i wkładany do drewnianej formy, która nadaje mu charakterystyczny, wrzecionowaty kształt. Przez kolejną dobę uformowane oscypki poddawane są kąpieli w „rosole” - silnym roztworze soli, który wyciąga z sera nadmiar wody. Ostatni etap to wędzenie na specjalnej półce pod dachem bacówki. Cały ten proces zobaczysz na pokazach w Muzeum Oscypka!

Pierwszy etap powstania oscypka
Pierwszy etap powstania oscypka

Informacje praktyczne

Pokazy Wyrobu Oscypka: 12.00 i 16.00
Terminy można sprawdzić na stronie internetowej muzeum www.muzeumoscypka.pl
Pokaz trwa około 90 minut
Bilety: normalny 30 zł, ulgowy 25 zł
Dzieci do lat 5 bezpłatnie
Bilety można kupić online lub zarezerwować telefonicznie
Ilość miejsc jest ograniczona
Parking: brak

Muzeum Oscypka
ul. Jagiellońska 28, Zakopane
tel. 888-920-506

Noclegi w Zakopanem

Oto lista polecanych i sprawdzonych przez nas noclegów.
Tutaj znajdziesz duży wybór noclegów. Zamawiając nocleg na Booking.com za naszym pośrednictwem wspierasz nasz portal, za co z góry dziękujemy!
Booking.com

Mapa z zaznaczonymi atrakcjami

Muzeum Oscypka Zakopane, autor Muzeum
Avatar użytkownika Anna Piernikarczyk
 

Cześć! Nazywam się Anna Piernikarczyk. Od 2005 roku blogujemy i wędrujemy po Polsce. Z rodzinnych wojaży przywozimy masę cudnych wspomnień i doświadczeń, którymi chętnie się z Wami dzielę. Dziś to już coś więcej, niż tylko pasja, naszą misją jest obalać mit "Cudze chwalicie, swego nie znacie"! W podróżach towarzyszy nam wysokiej jakości sprzęt fotograficzny, w zakupie którego wsparł nas sklep FotoForma.

Zapisz się do newslettera!

Zostaw swój email, a będziesz od nas otrzymywać inspiracje na podróże!

Nikomu nie dajemy Twojego maila! Zapisując się do newslettera oświadczasz, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w celu otrzymywania maili z naszego bloga i z postanowieniami regulaminu i polityką prywatności
Tutaj możesz założyć pełne konto na naszym blogu, do czego Cię serdecznie zachęcamy!
Jeżeli chcesz wypisać się z newslettera kliknij w ten link

Wasze oceny i opinie

Nie ma jeszcze ocen. Dodaj jako pierwszy!
Twoja ocena
Nie znalazłem żadnych opinii. Kliknij tutaj, by dodać pierwszą
Polskie Szlaki - Inspirujące Pierniki
Copyright 2005-2024