Już po raz piąty w cudnych Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy poznasz oryginalne smaki kwiatów jadalnych. Tegoroczna edycja Kulinarnego Festiwalu Kwiatów Jadalnych odbędzie się w dniach 11-12 lipca, pod hasłem: Kwiatowy smak orientu.
Zgodnie z tematem przewodnim Festiwalu w Ogrodach Spectabilis zaprezentowany zostanie nowy ogród – Ogród kwiatów orientu, a w nim jadalne kwiaty orientalne, np. liliowce, orchidee czy aksamitki.
Plenerowe prelekcje w ogrodach kwiatów jadalnych poprowadzi dr hab. Agnieszka Krzemińska - kierownik Katedry Roślin Ozdobnych Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dr Krzemińska jest międzynarodowym sędzią florystyki, jej niezwykły kunszt podziwiać będzie można podczas pokazów florystycznych.

Florystyka kulinarna będzie towarzyszyła Wam podczas całego festiwalu w dekoracjach stołów, altan i oczywiście talerzy. W czasie wydarzenia odbędzie się też konkurs florystyczny.
Sercem Festiwalu w Dobrzycy jest kwiatowa kuchnia, a jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych i ziół. W tegorocznym menu pojawią się potrawy orientalne, ale nie tylko. Degustować będzie można kwiatowe zupy, sałatki oraz desery. O to, by w daniach pojawiły się tylko kwiaty jadalne zadba dr biochemii Małgorzata Kalemba-Drożdż. Autorka książek poprowadzi prelekcje o kwiatach jadalnych, ich właściwościach i zastosowaniu.


W świat kuchni kosmetycznej wprowadzi Was Katarzyna Majewska - właścicielka marki Makutu. Pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki. Podczas tegorocznej edycji festiwalu nie zabraknie również pokazów carvingu oraz porad dietetycznych.
W czasie Festiwalu poznasz nie tylko sposoby wykorzystania kwiatów jadalnych, ale też ich uprawy. Specjaliści z firmy PlantiCo - Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze Zielonki Sp. z o.o. Zakład Hodowlano Nasienny POLAN opowiedzą, jak we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne.

Dzieci podczas festiwalu będą mogły m.in. wziąć udział w animacjach przygotowanych przez Samorządowe Centrum Kultury w Sarbinowie. Dodatkowo w tym roku w Dobrzycy ponad 40 wystawców zaprezentuje swoje specjały. Lokalni producenci pochwalą się najlepszymi sokami, konfiturami, miodami, marynatami, a nawet octami. W gronie wystawców nie zabraknie producentów naturalnych kosmetyków z kwiatów i ziół. Do tegorocznej edycji Festiwalu ponownie dołączy Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa z programem Polska Smakuje.



