Festiwal Smaku - Restauracja Dworek Donnersmarck, Piekary Śląskie
Podczas Festiwalu Smaku 6-11 listopada 2017 Tarnowskie Góry i Piekary Śląskie mieliśmy przyjemność odwiedzić Restaurację Dworek Donnersmarck w Piekarach Śląskich, w dzielnicy Józefka. To było bardzo ciekawe przeżycie kulinarne, wyjątkowo smaczne i w pięknych okolicznościach klimatycznego dworku. Polecam zarówno samą Restaurację, jak i to wydarzenie cykliczne, odbywające się w różnych miastach.
Dworek Donnersmarck to dawny, historyczny dworek myśliwski, należący niegdyś do niezwykle wpływowego rodu na Śląsku - rodziny Henckel von Donnersmarck, znanych między innymi z okazałych pałaców w Świerklańcu, Nakle czy Brynku. To tutaj, na Józefce, w 1846 roku hrabia urządził swój pałacyk myśliwski w bezpośrednim sąsiedztwie lasu, który stanowił świetną bazę do wypraw na leśne łowy. Tutaj podejmował baronów i zacnych gości i wspólnie biesiadowali.
Tradycję tę kontynuuje dziś Restauracja Dworek Donnersmarck o wystroju myśliwskim i wyjątkowym klimacie. Serwowana jest tutaj zgodnie z tradycją dziczyzna i to bardzo zróżnicowana, na talerzu zobaczyć można dzika, sarnę, jelenia czy przepiórkę. Ponadto są tradycyjne dania śląskie oraz wykwintne, nowoczesne smaki. Wszystko w pięknej odsłonie, zgodnie z obecną kulinarną estetyką.
My zakosztowaliśmy dań specjalnie przygotowanych z okazji Festiwalu Smaku czyli krem z papryki z prażoną czarnuszką na przystawkę, płatki cielęciny z marynaty ziołowo-miodowej w asyście kopytek i pieprznika jadalnego (kurek) duszonego w śmietanie, puree z czerwonej kapusty jako danie główne oraz lody śmietankowe z karmelizowanymi migdałami, podane na musie truskawkowym na deser. Reguły są bardzo jasne, danie główne z przystawką kosztuje 20 zł, zaś deser z napojem 10 zł. Można wziąć cały zestaw, ale nie trzeba. Nam jednak Pani polecała komplet i tak też zrobiliśmy. Była to dobra decyzja, deser był pyszny, a porcje podczas Festiwalu są nieco mniejsze niż standardowo i nie mieliśmy problemu zjeść całości. Zaskoczyły nas smakowite, niecodzienne kopytka, sos kurkowy był wyśmienity, cielęcina mięciutka i smaczna. Puree z kapusty świetne jako dodatek, a w lodach robotę zrobiły karmelizowane migdały, aż chciało się talerz wylizać z musem truskawkowym🙂
Wizytę w Dworku Donnersmarck w Piekarach Śląskich podczas Festiwalu Smaku uważam za bardzo udaną, z pewnością wybierzemy się jeszcze do innych restauracji podczas tego wydarzenia w przyszłości, polecam wszystkim zarówno Festiwal, jak i tę Restaurację.
Strona Dworku
Strona Festiwalu