W dniu 18.06.2014 miałem zamiar wyjechać na jure ale ze waględu na natężenie ruchu zmieniłem plany i byłem na spaceże po swoim mieście Porębie
Poręba słynie także z lokalnej potrawy zwanej prażonkami (ziemniaki pokrojone w kostkę pieczone razem z kiełbasą, boczkiem, cebulą i innymi składnikami). Unikatem jest też naczynie do ich przyrządzania jest to kociołek produkowany w Porębie od ponad 200 lat. Współcześnie ten odlew żeliwny posiada trzy nóżki i pokrywę, która jest do garnka dociskana śrubą. Jednak dawniej potrawę w garnku przykrywano odwróconą darnią trawy.
Co roku w Porębie urządzany jest Światowy Festiwal Prażonek gdzie mieszkańcy wspólnie pieką w prażonki. Główną atrakcją festiwalu jest prażenie wielkiego żeliwnego kotła wypełnionego 160 kg ziemniaków.
Ziemniaczki muszą być smaczne. Bardzo interesująca miejscowość.
Super, my byliśmy w Porębie rok temu, a co do prażonek, kupiliśmy niedawno kociołek i już raz zrobiliśmy a pradopodobnie w weekend teraz zrobimy drugi raz 🙂 Za pierwszym razem się zajadaliśmy ze smakiem 🙂