Święto Sękacza odbywa się co roku 15 sierpnia w Żytkiejmach, na polanie przy Ośrodku Zdrowia. Od 2010 roku organizuje je stowarzyszenie „Żytkiejmska Struga”.
Na odwiedzających festyn czekają stragany z rękodziełem i produktami kuchni regionalnej oferujące w szczególności duży wybór sękaczy. Organizatorzy przygotowują zabawy i konkursy dla dzieci i dorosłych np. konkurs na najdalszego gościa z Polski i ze świata. Można posilić się zupą z kuchni polowej albo tradycyjnie pieczonymi goframi. Nie brakuje też występów zespołów ludowych.
Główną atrakcją Święta Sękacza na Suwalszczyźnie jest pokaz wypiekania sękacza dwumetrowej długości, na który zużywa się 160 jajek. Trwa to kilka godzin, a potem następuje degustacja upieczonego ciasta przez uczestników imprezy.
Święto Sękacza
ul. Świerczewskiego 16, Żytkiejmy
Anna Piernikarczyk to absolwentka Geografii na Uniwersytecie Śląskim. Autorka przewodników turystycznych Polska rodzinna (wyd. Pascal) oraz Jura. Od Częstochowy do Krakowa (wyd. Compass). Fotograf i łazik z natury. Zakochana w polskich krajobrazach i atrakcjach.