Zobacz nasz projekt Industrialne Dziedzictwo Śląska
skansen chleba, mokunka

Skansen Chleba w Ustroniu Morskim

Skansen Chleba w Ustroniu Morskim to jedno z nielicznych miejsc tego typu w Polsce, miejsce z duszą i klimatem. Skansen mieści się przy głównej drodze Kołobrzeg - Koszalin, nie sposób tu nie trafić, gdyż jest on dobrze oznaczony. Sporo miejsc parkingowych - bezpłatnych! Do Skansenu Chleba również wstęp bezpłatny!



Skansen

Na miejscu spory, drewniany budynek z bali, pokryty strzechą. Wokół wyeksponowane dawne maszyny, które kiedyś były niezbędne praktycznie w każdym gospodarstwie. Jest sporej wielkości kołowrotek, koło młyńskie o drobnych sprzętach nie wspominając bo tego naprawdę jest sporo. Można oglądać, dotykać, fotografować.

, mokunka
, mokunka

Degustacja pysznego chleba

W środku wita zapach pieczonego świeżego chleba oraz kosz pełen bochenków o różnych kształtach i smakach - jest więc razowy, orkiszowy, pytlowy, na miodzie... długo by można wymieniać. Chlebki leżą w wielkim koszu, przykryte lnianą ściereczką. Każdy chętny może ukroić sobie z bochenków kromkę czy więcej. Dawne krajalnice (ręczne) ułatwiają to zadanie! Degustacja gratisowa. Nikt nie wydziela porcji. Skansen Chleba w Ustroniu Morskim to naprawdę wyjątkowe miejsce!



Dla turystów

Dalej wielka izba, w której odbywają się zajęcia edukacyjne, połączone np. z własnoręcznym pieczeniem chleba. Dla wytrawnych turystów leżą ozdobne stemple, którymi mogą sobie dowolnie ozdabiać np. pocztówki, książeczki PTTK itp.

, mokunka
, mokunka
skansen chleba, mokunka

Skansen Chleba
ul. Kołobrzeska 9, Ustronie Morskie
tel. 94/ 351-94-00
www.piekarnia-bravo.pl
 



, mokunka
skansen chleba, mokunka
skansen chleba, marian

Godziny otwarcia i informacje praktyczne

  • poniedziałek: 09:00–19:00
  • wtorek: 09:00–20:00
  • środa: 09:00–20:00
  • czwartek: 09:00–20:00
  • piątek: 09:00–20:00
  • sobota: 09:00–20:00
  • niedziela: 09:00–20:00

Ustronie Morskie noclegi

Ustronie Morskie to zdecydowanie interesujące miejsce, do którego warto się wybrać. Klikając w ten link znajdziesz noclegi w tym miejscu. Możesz również skorzystać z wyszukiwarki noclegów znajdującej się poniżej.
Zamawiając nocleg za naszym pośrednictwem wspierasz nasz portal, za co z góry dziękujemy!

Booking.com
Zapisz się do newslettera!

Zostaw swój email, a będziesz otrzymywać informacje o ciekawych miejscach w Polsce.

Nikomu nie dajemy Twojego maila! Zapisując się do newslettera oświadczasz, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w celu otrzymywania maili z naszego portalu i z postanowieniami regulaminu i polityką prywatności
Tutaj możesz założyć pełne konto w naszym portalu, do czego Cię serdecznie zachęcamy!
Jeżeli chcesz wypisać się z newslettera kliknij w ten link
Anna Piernikarczyk to absolwentka Geografii na Uniwersytecie Śląskim. Autorka przewodników turystycznych Polska rodzinna (wyd. Pascal) oraz Jura. Od Częstochowy do Krakowa (wyd. Compass). Fotograf i łazik z natury. Zakochana w polskich krajobrazach i atrakcjach.

Wasze opinie

Nikoś
05 czerwiec 2016 23:14

Popieram ! Byłem tam z wycieczką 19 osób żadna z tych osób nie powiedziała że im smakowało. tam po prostu robi się żarcie do śwń a jak już wlezie tam człowiek to mu sie je rozmraża w mikrofali albo w starym oleju odgrzewa i popdaje. Miejsce to kwalifikuje sie do zamknięcia. a właściciele do pracy w szalecie miejskim.

Zwiedzaj z nami dalej i sprawdź inne ciekawe atrakcje
Znajdziesz nas na:
PolskieSzlaki.pl - polskie atrakcje - popularny portal turystyczny tworzony od 2005 roku przez aktywną rodzinkę złożoną dziś z mamy, taty i trzech córek. Sercem Polskich Szlaków jest blog z ciekawymi wpisami i fotorelacjami z wypraw oraz opisy atrakcji turystycznych w Polsce z pięknymi zdjęciami i informacjami praktycznymi. W sezonie notujemy 50 tys. Użytkowników na dzień, poza sezonem około 10 tys. Na profilu facebookowym mamy ponad 40 000 polubień, a na Instagramie 3 200 Obserwujących.
Copyright 2005-2021
Pobierz naszą aplikację