Mazury Zachodnie od kuchni. Szlak kulinarny pełen ryb, bab ziemniaczanych i farszynek

Anna Piernikarczyk · Aktualizacja: 2024-07-26
Dzyndzałki, Zajazd pod Kłobukiem

Od zawsze Warmiacy i Mazurzy potrafili wykorzystać to, co dawały im okoliczne jeziora i lasy. Dlatego tutejsze dania opierają się w dużej mierze na świeżych rybach, ziołach czy owocach leśnych. Znamienna jest też lokalna gęsina i ręcznie robione sery. Najbardziej zaskoczą Cię pewnie w kuchni Mazur Zachodnich ślimaki! Te powracają po latach na tutejsze stoły, a wiemy, że dawniej gościły tu zarówno na biskupich, wytwornych stołach, jak i w biednych chłopskich chatach.

Ślimaki w mazurskiej kuchni

A skąd na tych ziemiach wzięły się dziś ślimaki? To Grzegorz Skalmowski, zwany Panem Ślimakiem, przypomniał o nich, tworząc pierwsze hodowle ślimaków i czarując z nich niecodzienne dania. Ujęły mnie ślimaki po burgundzku, na Maśle Pasłęckim, ale ciekawe też są Snajki czyli ślimaki w boczku, gorąco Wam je polecam w Bistro Ślimaka w Krasinie.

Szlak kulinarny Mazury od Kuchni

Tak ciekawa kuchnia musiała doczekać się swojego szlaku i tak w 2021 roku powstał Szlak kulinarny Mazury Zachodnie od Kuchni. Skupia restauracje, ale też ciekawe miejsca na mapie Mazur Zachodnich, gdzie odkryjecie często zapomniane już smaki. Zaznasz tu radości kosztowania specjałów kuchni staropolskiej, mazurskiej, pruskiej, warmińskiej, niemieckiej, litewskiej, ukraińskiej, a nawet holenderskiej.

Ślimaki od Pana Ślimaka
Ślimaki od Pana Ślimaka
Ślimaki od Pana Ślimaka
Ślimaki od Pana Ślimaka
Ślimaki od Pana Ślimaka
Ślimaki od Pana Ślimaka
Z Panem Ślimakiem
Z Panem Ślimakiem

 

Warmińskie dzyndzałki i farszynki mazurskie

Skosztowaliśmy wielu z nich, m.in. warmińskich dzyndzałków czyli regionalnych pierożków z nadzieniem wołowym, z chrupiącym boczkiem. Do towarzystwa były też farszynki mazurskie - swoiste kotleciki ziemniaczane z nadzieniem mięsnym w sosie kurkowym. Te pyszności zaserwował nam Zajazd pod Kłobukiem w Małdytach.

Dzyndzałki, Zajazd pod Kłobukiem
Dzyndzałki, Zajazd pod Kłobukiem
Farszynki, Zajazd pod Kłobukiem
Farszynki, Zajazd pod Kłobukiem
 Zajazd pod Kłobukiem
Zajazd pod Kłobukiem
 Zajazd pod Kłobukiem
Zajazd pod Kłobukiem

 

Ryby i babka ziemniaczana

Smacznego sandacza podano nam natomiast w klimatycznej Tawernie Żeglarskiej Pod Omegą w Iławie. Cały bogaty talerz swojskich, lokalnych specjałów z babką ziemniaczaną na czele zjedliśmy w cudnym Starym Tartaku w Iławie.

Sandacz, Tawerna pod Omegą
Sandacz, Tawerna pod Omegą
Tawerna pod Omegą w Iławie
Tawerna pod Omegą w Iławie
Stary Tartak Iława
Stary Tartak Iława
Stary Tartak Iława
Stary Tartak Iława

 

Kuchnia roślinna - kuchnia głodu czy wyboru?

Kuchni roślinnej zaznaliśmy natomiast w ślicznym otoczeniu domu gościnnego Stara Szkoła w Wysokiej Wsi, w sercu Wzgórz Dylewskich. Miejsce z duszą i pełne smaków. Tylu kwiatów nigdy jeszcze nie jadłam. Tutaj poszerzają się horyzonty na nowe możliwości kulinarne. Dawniej dzika kuchnia lasu z ziołami, kwiatami czy owocami była kuchnią głodu, dziś to kuchnia wyboru. Stanowi ciekawą alternatywę dla treściwej i sycącej kuchni ziemniaczano - mięsnej.

Stara Szkoła
Stara Szkoła
Stara Szkoła
Stara Szkoła
Stara Szkoła
Stara Szkoła
Stara Szkoła
Stara Szkoła

 

Stary Tartak Iława
Zajazd pod Kłobukiem
Ślimaki od Pana Ślimaka
Tawerna pod Omegą w Iławie
Stary Tartak Iława
Wokół turystyki
 

Cześć! Nazywam się Anna Piernikarczyk. Od 2005 roku blogujemy i wędrujemy po Polsce. Z rodzinnych wojaży przywozimy masę cudnych wspomnień i doświadczeń, którymi chętnie się z Wami dzielę. Dziś to już coś więcej, niż tylko pasja, naszą misją jest obalać mit "Cudze chwalicie, swego nie znacie"!

Zapisz się do newslettera!

Zostaw swój email, a będziesz od nas otrzymywać inspiracje na podróże!

Nikomu nie dajemy Twojego maila! Zapisując się do newslettera oświadczasz, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w celu otrzymywania maili z naszego bloga i z postanowieniami regulaminu i polityką prywatności.
Tutaj możesz założyć pełne konto na naszym blogu, do czego Cię serdecznie zachęcamy!
Jeżeli chcesz wypisać się z newslettera kliknij w ten link

Komentarze