Tradycyjna kuchnia cypryjska. Co i gdzie warto zjeść na Cyprze. Jedzenie i restauracje

Anna Piernikarczyk · Aktualizacja: 2024-12-16
Mięsa z grilla
Miniaturowa mapa z zaznaczeniem
5

Cypr to mieszanka wpływów greckich i tureckich. Taka też jest kuchnia cypryjska, serwowana niemal w każdej restauracji na wyspie. Chętnie kosztowaliśmy tych specjałów kuchni greckiej z naleciałościami tureckimi, bo bardzo nam do gustu przypadły te smaki, kiedy byliśmy na greckiej Krecie.

Sea Caves Lounge Bar
Sea Caves Lounge Bar

Ceny obiadów i kawy

Ogólnie Cypr nie jest drogi, ale akurat ceny obiadów trochę nas zaskoczyły na minus. Trudno było znaleźć danie w restauracji za 10 euro. Lokalne specjały oscylowały w cenach 15 euro za posiłek, a słynne meze (mezze), czyli degustacyjny zestaw lokalnych dań to koszt rzędu 22 euro. Przy czym spotkaliśmy się z tym, że nie można było zamówić 1 meze, tylko co najmniej 2. 

Tańsze były np. dania włoskie, bo pastę można było kupić nawet za 11 euro. Pizza również nie była taka droga, ale chcieliśmy kosztować jak najwięcej regionalnych dań, bo w Polsce nie ma ich na co dzień, a to smaczna i zdrowa kuchnia.

Dobrą wiadomością jest, że kawa, podobnie, jak w innych miejscach na wybrzeżu Morza Śródziemnego, była tania. Oscylowała w granicach 1-3 euro. Polecamy skosztować cypryjskiej kawy. Kosztowała 1,5 euro i smakowała zupełnie inaczej niż normalna kawa. Nazwaliśmy ją kawą ziołową. To dlatego, że jest parzona nie z ziaren palonych, a świeżych. Naprawdę czuć różnicę. Nie podaje się jej nigdy z mlekiem, za to ze szklanką wody.

Kawa cypryjska
Kawa cypryjska

Kuchnia cypryjska. Co warto zjeść na Cyprze?

Podróżowanie w grudniu na Cypr ma swoje konsekwencje. O godzinie 16 z hakiem robi się już ciemno. Za to można później spokojnie delektować się jedzeniem i nie żałować, że dzień ucieka. 

Musaka

Specjały domu to przede wszystkim musaka. Musaka (μουσακάς) to tradycyjna zapiekanka przygotowywana na bazie bakłażana, pomidorów, czasem ziemniaków oraz mielonego mięsa. Górną warstwę dania stanowi sos beszamelowy z żółtym serem. Formą musaka przypomina lasagnę, ale generalnie dla nas to trochę jak taki polski bigos, bowiem w każdym domu cypryjskim robi się musakę i każdy ma swój przepis i robi go trochę po swojemu. Nam musaka bardzo smakuje i kilka razy kosztowaliśmy jej na Cyprze. Zdecydowanie warto zjeść na Cyprze to tradycyjne danie, tym bardziej że musaka jest bardzo często podawana w knajpach na wyspie.

Musaka
Musaka

Ser Halloumi

Innym słynnym przysmakiem cypryjskim jest ser Halloumi. To dla Cypryjczyków skarb narodowy, mogą go jeść na wszystkie posiłki. Tak naprawdę, oryginalny wytwarzany jest tylko na Cyprze, bo tylko tutaj producenci mają prawo do jego wyrobu i nazwy. Ser halloumi wytwarzany jest z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, koziego i krowiego. Częstym dodatkiem jest liść mięty, który działa na serek bakteriobójczo i sprawia, że jest dłużej świeży. 

Halloumi ma słony smak, przypomina nam nieco nasze oscypki, z tym że halloumi jest delikatniejszy. Warto spróbować. My mieliśmy codziennie podawany ten serek na śniadanie. Można go jeść na surowo, ale najczęściej podawany jest z grilla. Zresztą na wyspie bardzo dużo je się dań grillowanych. 

Chlebek pita

Niemal do każdego posiłku na Cyprze dostaniesz dodatkowo chleb pita, który zwykle moczy się w oliwie. Może stanowić czekadełko, przystawka albo dodatek do mięs z grilla. To okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Słowo „pita” wywodzi się z języka greckiego i znaczy „płaski placek”. Uważa się, że płaski chleb przypominający pitę pieczono już 12 tysięcy lat temu.

Baklawa (baklava)

Popularna na Cyprze baklawa to przysmak turecki, choć i w Turcji się ją jada. To słodki deser pochodzenia orientalnego, rozpowszechniony w Turcji i w krajach bałkańskich. Składa się z wielu cienkich płatów ciasta filo, przełożonych warstwą orzechów i oblanych słodkim syropem. Co ciekawe, 17 listopada obchodzony jest międzynarodowy Dzień Baklawy.

Najpopularniejsze są baklawy z pistacjami i tu warto zaznaczyć, że w grudniu 2013 roku Antep Baklava, pistacjowa baklawa z Gaziantep, została pierwszym tureckim produktem zarejestrowanym przez Komisję Europejską jako chronione oznaczenie geograficzne.

Souvlaki

Souvlaki (suwlaki) to popularna mięsna potrawa grecka, serwowana w wielu knajpkach na Cyprze. To danie typu szaszłykowego, znane w licznych odmianach. Często suwlaki składają się z kawałków mięsa wieprzowego albo kurczaka, niekiedy owiniętych plasterkami boczku, nadzianych na rożenek i upieczonych na ruszcie. Podawane są tak jak gyros: na talerzu lub w chlebku pita, z sosem tzatziki oraz warzywami. Kilka razy ich kosztowaliśmy i na pewno przypadną do gustu Polakom, którzy lubują się w mięsie i daniach z grilla.

Gabriels Tavern Kouklia
Gabriels Tavern Kouklia

Inne smakołyki cypryjskie

Na wyspie sporo je się również jagnięciny, szaszłyków, sera feta, nadziewanych bakłażanów i cukinii. Do tego popularny jest sos tzatziki do sałatki greckiej z ogórków i pomidorów, koniecznie z dodatkiem oliwek. Niektórym może w niej przeszkadzać surowa cebula, ale ja za nią przepadam. Jak przystało na wyspę, skosztujesz tu również ryb i owoców morza. Popularne są krewetki i kalmary. Taka kuchnia bardzo nam smakuje. Bogate i długie są też tradycje winiarskie na Cyprze.

Tradycje winiarskie
Tradycje winiarskie

Meze (mezze) na Cyprze

Zamówienie zestawu meze to dobry sposób na szybkie zapoznanie się z wachlarzem tradycyjnych potraw kuchni cypryjskiej. To coś na kształt hiszpańskich tapas, które poznaliśmy na Majorce. Mezze, czy też meze, to danie degustacyjne. Składa się z kilku mniejszych dań oraz dodatków, dając możliwość spróbowania wielu rzeczy naraz. To także doskonała opcja dla osób, które podróżują w dwójkę, jeśli restauracja nie wprowadziła ograniczeń, że trzeba zamówić 2 porcje meze. Jeden zestaw kosztuje ponad 20 euro. Meze może być wegetariańskie, mięsne czy też rybne. W wersji wege zaskoczy Cię ilość ciekawych dań warzywnych, jak klopsiki z ciecierzycy, humus, jajecznica z dodatkiem cukinii czy bakłażana. Mięsna wersja to kotleciki jagnięce, cypryjskie kiełbaski sheftalia, souvlaki, czy gołąbki z liści winogron z mięsnym nadzieniem, szaszłyki, pierś z kurczaka, a nawet wątróbka. Meze rybne to już krewetki, kalmary w panierce i oczywiście ośmiornica. Podawane są też małże czy małe rybki. No i oczywiście wszędobylski ser halloumi!

Gabriels Tavern Kouklia
Gabriels Tavern Kouklia

Restauracje na Cyprze

Możemy Wam polecić kilka restauracji, a w zasadzie knajpek, które odwiedziliśmy podczas naszej podróży. Najbardziej urzekła nas, głównie swoją lokalizacją knajpka nad morzem, niedaleko wraku Edro 3. To Sea Caves Lounge Bar niedaleko miejscowości Peyia (Peja). Tutaj jest przecudownie, tym bardziej po zmroku. Oświetlenie, widok na palmy i morze, serduszko do selfiaków. Bardzo przyjemnie. Zwykle zamawiamy różne dania, żeby się wymienić, ale tutaj oboje zamówiliśmy musakę. W zestawie była też sałatka, frytki i pita bread. Danie kosztowało 13 euro (x2 to 26 euro + woda litrowa 2 euro) i było bardzo sycące i pyszne, ale co tu może nie smakować w tak romantycznej atmosferze, na wspaniałej wyspie miłości.

Jeśli wybierzesz się do świątyni Afrodyty w miejscowości Kuklia, to polecamy Gabriels Tavern Kouklia. Tu również pokosztowaliśmy lokalnych specjałów. Chcieliśmy wziąć mezę, ale trzeba zamówić dwie porcje, a to dla nas za dużo. Więc wzięliśmy grillowane mięsa z jagnięciną na czele, ser halloumi, a do tego sałatkę i frytki. Jedzenie było pyszne, a w gratisie dostaliśmy deser, czyli ciasto pomarańczowe z mandarynkami. Akurat na drzewach tutaj wielokrotnie widzieliśmy dojrzałe pomarańcze. Dokupiliśmy kawę cypryjską, która idealnie się z tym deserem zgrała. Za całość zapłaciliśmy 26 euro, w tym 16 euro za zestaw grillowanych mięs, 5 euro za sałatkę, 2 euro za wodę litrową i 3 euro za dwie kawy.

Trzecim miejscem, gdzie kosztowaliśmy cypryjskiej kuchni była Kykkos Restaurant/Cafe. To było w górach, gdzie nie ma za dużo infrastruktury, tym bardziej działającej w grudniu. Bo trzeba przyznać, że niektóre lokale są o tej porze roku zamknięte, albo działają w wybrane dni. Ta restauracja znajduje się niedaleko słynnego klasztoru, który opisaliśmy powyżej. Tutaj jedzenie podaje się w formie bufetu. Możesz wziąć tyle, ile zmieścisz na dużym talerzu. Oczywiście była musaka, nadziewane bakłażany i jagnięcina. No i przeróżne dodatki, w tym hummus oraz tzatziki. Na koniec dostaje się baklawę na deser. Całość kosztuje 15 euro za osobę i w cenie dostajesz szklaneczkę wina, białego lub czerwonego, to już wedle uznania.

Do gustu mocno przypadły mi też restauracje w Pafos, na nadmorskiej promenadzie. Mają wyjątkowy klimat i zapraszają ślicznym widokiem. Tutaj jednak byliśmy rano po śniadaniu i choć chciałam zaznać atmosfery tego miejsca, to nie mieliśmy ani ochoty na jedzenie, ani specjalnie czasu. Wam natomiast polecam. Podobnie w wiosce Omodos w górach Troodos zachwyciły mnie bardzo klimatyczne knajpki ze stolikami na zewnątrz.

Śniadanie w hotelu
Śniadanie w hotelu
Sea Caves Lounge Bar
Sea Caves Lounge Bar
Musaka na Cyprze
Musaka na Cyprze
Kykkos Restaurant
Kykkos Restaurant
Omodos
Omodos
Omodos
Omodos

Noclegi na Cyprze

Będąc na Cyprze spaliśmy w Paphos, w Nereus Hotel. Jest bardzo dogodnie położony, około 1 km od najbliższej plaży, niedaleko promenady. Wygląda bardzo ładnie, jest duży i bardzo przyzwoity jak na swoją niewygórowaną cenę. Zapewnia bardzo dobre i dość bogate śniadania, również na ciepło. Mankamentem jest tylko to, że codziennie dostępne są te same produkty. Oferuje bar, bilard, a nawet basen. Pokój jest śliczny i zawiera wszystko, co potrzeba, łóżko, szafę, biurko, krzesło i fotel, a także czajnik z zestawem kaw i herbat. Do tego oczywiście prywatna łazienka, z wanną. Jest też klimatyzacja. Nam nie działała w pierwszym dniu, ale w następnym, kiedy zgłosiliśmy problem, zaoferowano nam inny pokój, z działającą klimą. Hotel zamawialiśmy z wyprzedzeniem przez booking, kosztował około 250 zł za dobę za pokój. Opłacić musieliśmy dopiero na kilka dni przed wylotem na Cypr.

Tutaj znajdziesz duży wybór noclegów. Zamawiając nocleg na Booking.com za naszym pośrednictwem wspierasz rozwój naszego bloga, za co z góry dziękujemy! To pomoże nam w dotarciu do wielu ciekawych miejsc, które później chętnie Wam pokazujemy i dzielimy się z Wami naszymi doświadczeniami i informacjami.

 

Gdzie jeszcze warto pojechać?

Planujesz dalsze podróże? W takim razie koniecznie zapoznaj się z naszymi propozycjami kolejnych miejsc, które zachwycają swoją historią, kulturą i pięknymi krajobrazami.

Sprawdź pogodę

Zobacz prognozę pogody, by celniej zaplanować swą podróż!

Sea Caves Lounge Bar
Sea Caves Lounge Bar
Dojrzałe pomarańcze
Restauracje w Pafos
(5 głosów: 2)
Twoja ocena jest dla nas ważna
 

Cześć! Nazywam się Anna Piernikarczyk. Od 2005 roku blogujemy i wędrujemy po Polsce. Z rodzinnych wojaży przywozimy masę cudnych wspomnień i doświadczeń, którymi chętnie się z Wami dzielę. Dziś to już coś więcej, niż tylko pasja, naszą misją jest obalać mit "Cudze chwalicie, swego nie znacie"! W podróżach towarzyszy nam wysokiej jakości sprzęt fotograficzny, w zakupie którego wsparł nas sklep FotoForma.

Zapisz się do newslettera!

Zostaw swój email, a będziesz od nas otrzymywać inspiracje na podróże!

Nikomu nie dajemy Twojego maila! Zapisując się do newslettera oświadczasz, że zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych w celu otrzymywania maili z naszego bloga i z postanowieniami regulaminu i polityką prywatności.
Tutaj możesz założyć pełne konto na naszym blogu, do czego Cię serdecznie zachęcamy!
Jeżeli chcesz wypisać się z newslettera kliknij w ten link

Wasze oceny i opinie