Festiwal Smaku - Restauracja Stare i Nowe, Katowice
Podczas Festiwalu Smaku 20-24 listopada 2017 Katowice z ogromną przyjemnością odwiedziliśmy Restaurację Stare i Nowe, gdzie smakowaliśmy cały zestaw dań festiwalowych. Restauracja znajduje się w centrum Katowic, na ulicy Chorzowskiej. Jak sami o sobie mówią, to "dom kuchni tradycyjnej i śródziemnomorskiej, dom wiekowego porto i młodego rieslinga". Ale to zbyt skromnie, Restauracja mnie zachwyciła, zarówno od strony smaku, jak i podania. A przy daniach degustowałam właśnie rieslinga, bowiem Stare i Nowe to także Winiarnia.
Ale napiszmy o tym co najważniejsze czyli o daniach. Na przystawkę zjedliśmy Pâté z kaczej wątróbki z konfiturą z jeżyn, szczypiorkiem i kruszonką z pumpernikla. Wyglądało ślicznie i smakowało też bardzo dobrze, a był to tylko wstęp i jeśli w ogóle można tak napisać, najsłabszy punkt programu, choć nie dla mnie, bo ja przepadam za pasztetami we wszelkiej postaci, a kaczkę uwielbiam. Na danie główne podano nam Pieczony boczek w glazurze miodowo-musztardowej, pęczak, burak, grzyby shimeji. I znów zbyt skromnie to napisane, bo to nie był po prostu pęczak i burak, było to pyszne kaszotto zabarwione burakiem, z plasterkami gotowanych buraczków, w towarzystwie marynowanych grzybków o ciekawym smaku i teksturze. To danie powaliło nas na łopatki w pozytywnym sensie, nawet dzieci się zajadały. To jedno z najlepszych dań, jakie kiedykolwiek jadłam.
Na wyżyny kucharz wzbił się również podczas deseru, na który podano nam Crème brûlée w towarzystwie kompotu z owoców leśnych. Krem znów wszystkich nas zachwycił. Muszę powiedzieć, że dania jakby stworzone pod mój gust, od pierwszego po ostatnie. W czasie smakowania zadbano o feedback czyli zapytano nas o opinię jak dania smakują, odpowiedź mogła być tylko jedna - wyborne 🙂 Zgodnie z panującymi, wysokimi standardami podano również wino, najpierw polecono odpowiednią butelkę wg moich potrzeb, a następnie podano mi do skosztowania. Dopiero po akceptacji nalano lampkę tegoż wina. To prawdziwa rozkosz być w ten sposób obsługiwanym.
Reguły Festiwalu Smaku są bardzo jasne, danie główne z przystawką kosztuje 20 zł od osoby, zaś deser z napojem 10 zł. Można wziąć cały zestaw, ale nie trzeba. To dobra okazja, żeby odwiedzić restauracje, które normalnie są droższe, ale nie tylko, dania podczas Festiwalu są degustacyjne, czyli mniejsze niż zwykle, więc można po prostu skosztować więcej specjałów danej restauracji!
W codziennym Menu Restauracji zamówić można kilka ciekawych przystawek, jak choćby gruszkę w czerwonym winie, tatar z łososia czy podobny pewnie do naszego pasztet z kaczej wątróbki. Wśród zup na uwagę zasługuje krem z dyni z mleczkiem kokosowym. Z mięs warto polecić steka wołowego czy jagnięcinę. Są też ryby i owoce morza, a także różnorodne makarony. Nie brakuje regionalnego dania - śląskiego obiadu z roladą, kluskami i czerwoną kapustą. Ukontentowani wyjdą nawet wegetarianie. Na Gości czeka też oddzielna, bogata Karta Win, także niejeden smakosz znajdzie tu coś dla siebie 🙂 Ceny są umiarkowane, wcale nie zrażają. Gorąco polecam tę może niepozornie wyglądającą z zewnątrz Restaurację, w środku na pewno Was dobrze ugoszczą! Polecam również Festiwal Smaku - ciekawe wydarzenie, podczas którego można właśnie poznać takie perełki kulinarne 🙂
Restauracja Stare i Nowe
ul. Chorzowska 7B, Katowice
tel. 32/ 209-70-41
restauracja@stareinowe.pl
http://stareinowe.pl