Ciągnie nas do Krówki

Ciągnie nas do Krówki

Artykuły
2015-05-15

Powolnie przeżuwamy i rozkoszujemy się śmietankowo-karmelowym smakiem niezwykłego cukierka patrząc na zachód słońca nad zamkiem Krzyżtopór w Ujeździe. Czemu niezwykły cukierek i czemu w Ujeździe i w ogóle co nas ciągnie do krówki?



Smaki dzieciństwa

Przebywając na urlopie, zażywając weekendowego relaksu lub po intensywnym dniu pracy szukamy drobnych przyjemności, które pozwolą na chwilę zapomnieć o codziennych obowiązkach. W województwie świętokrzyskim mamy to szczęście, że zarówno miejsc, jak i smakołyków, które przywołują miłe wspomnienia jest wiele a jednym z nich jest Krówka Opatowska. Będąc ostatnio w sklepie przypomniałem sobie o krówkach i postanowiłem sprawdzić jak to jest, że przez tyle lat nie straciły one swojego mlecznego, słodkiego smaku. W końcu Krówka Opatowska, to ta sama krówka, którą częstowała nas babcia i zastanawialiśmy się wówczas, dlaczego ten cukierek tak się „ciągnie”.



Jak to się robi?

Krówka Opatowska produkowana jest metodą tradycyjną, dlatego też postanowiłem sprawdzić u źródła (www.krowkaopatowska.pl). Faktycznie flagowy produkt Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Opatowie jest robiony ręcznie! Prawdziwa manufaktura na początku XXI wieku, trudno było mi w to uwierzyć więc pojechałem do Opatowa. Wjeżdżając zobaczyłem górującą nad miastem romańską Kolegiatę św. Marcina, zapytałem miłej Pani gdzie odnajdę Spółdzielnie Mleczarską – i trafiłem pod opiekę Pani Wiceprezes Jadwigi Maluchnik, która opowiedziała mi jak to się dzieje, że krówka smakuje wyśmienicie: Krówki powstają głównie dzięki ręcznej pracy. Masa krówkowa jest gotowana w wysokiej temperaturze, a następie wylewana na specjalne stoły chłodnicze, na których tężeje. Po schłodzeniu jest ręcznie krojona na płaty i przenoszona na krajalnicę, która tnie je na długie paski. Następnie paski trafiają na stoły, gdzie kroi się je ręcznie w kostkę, aż wreszcie - pakuje (także ręcznie) w estetyczne, kolorowe papierki. Kiedy zobaczyłem Panie pakujące ręcznie krówki wiedziałem, że pozostanę ich wiernym miłośnikiem na kolejne długie lata. Co więcej dowiedziałem się o najbliższych planach Spółdzielni, która 3 czerwca otworzy „Krówkarenkę” - Kawiarenkę Krówki Opatowskiej. Będzie można skosztować w niej przysmaków związanych z krówką – brzmi smacznie. W „Krówkarence” prowadzone będą warsztaty o produkcji Krówki Opatowskiej. Będzie można także opanować sztukę zawijania krówek we własnoręcznie przygotowane etykietki oraz wziąć udział w słodkich konkursach.

Nagroda za tradycję

Produkty OSM w Opatowie doceniane są przez amatorów słodkości, ale również specjalistów, którzy przyznali Krówce liczne nagrody.
Opatowskie cukierki w 2011 r. zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. W 2015 r. odznaczone zostały znakiem Jakość Tradycja, który przyznawany jest produktom charakteryzującym się tradycyjnym składem i niezmienionymi od lat metodami wytwarzania. W tym roku będzie też możliwość na Rynku w Opatowie wziąć udział w najsłodszej imprezie w Polsce - III Święcie Krówki Opatowskiej, które odbędzie się w sierpniu.

Mając ze sobą zakupione krówki udałem się do Ujazdu, gdzie podziwiałem odrestaurowane Ruiny Zamku Krzyżtopór, i tu zagadka się rozwiązuje, co ma wspólnego Ujazd, krówka i zachód słońca. Warto czasami mieć pod ręką przyjemność, która przywołuje miłe wspomnienia z dzieciństwa. Do zobaczenia w województwie Świętokrzyskim!



Artykuł powstał w ramach projektu „Perspektywy RSI Świętokrzyskie – IV etap” jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Avatar użytkownika
Anna Piernikarczyk Krajtroter 1117962 kilometrów

Anna Piernikarczyk to absolwentka Geografii na Uniwersytecie Śląskim. Autorka przewodników turystycznych Polska rodzinna (wyd. Pascal) oraz Jura. Od Częstochowy do Krakowa (wyd. Compass). Fotograf i łazik z natury. Zakochana w polskich krajobrazach i atrakcjach.

Newsletter Wypisz się z newslettera
Znajdziesz nas na:
PolskieSzlaki.pl - polskie atrakcje - popularny portal turystyczny tworzony od 15 lat przez aktywną rodzinkę złożoną z mamy, taty i trzech córek. Sercem Polskich Szlaków jest blog z ciekawymi wpisami i fotorelacjami z wypraw oraz opisy atrakcji turystycznych w Polsce z pięknymi zdjęciami. Na przyjaznym Forum mamy 48 tys. postów. W sezonie notujemy 50 tys. Użytkowników na dzień, poza sezonem około 10 tys. Na profilu facebookowym mamy blisko 25 000 polubień, a na Instagramie ponad 2 300 Obserwujących.
Dreptamy.pl - wszystkie nasze wycieczki po Polsce
Copyright 2005-2020