|
|
Wysłano: 2009-02-01 01:39:25
Pięknie napisałaś tę relację.
Zamek w Ujeździe zaciekawił mnie 2 lata temu i nad mnie fascynuje. Krzyż i topór mają wieloraka symbolikę. Niektórzy przypisują jej brak tolerancji religijnej i dopatrują się w tym przyczyn tak krótkiego okresu świetności tego zamku, bo zaledwie 11 lat.
Coś w tym chyba jest. Zrobiłam około tysiąca zdjęć tego zamku i wiesz, że w jakiś przedziwny sposób ocalało mi tylko 1? W niewyjaśnionych okolicznościach zniknęły mi z komputera zanim je wypaliłam na płytce a z karty aparatu skasowałam. Zatem wrócę tam niebawem ale odwiedzę też te miejsca, które wymieniłaś :-) a w których jeszcze nie byłam. Dziekuję :-)
|
|
|
|
|
Wysłano: 2009-04-04 07:29:55
Sandomierz jest piekny! Wybieram sie tam niebawem bo nie bylem juz kilka lat wiec zapewne troche sie pozmienialo.
Z zaciekawieniem przeczytalem Twoj opis Zamku Krzyztopor - i chyba mnie nim zachecilas by i tam zajrzec...
|
|
|
Wysłano: 2009-04-04 09:55:36
Samdomierz (mam na myśli stare miasto ) to wg mnie jedna z piękniejszych starówek w Polsce :) . Ja byłam w Sandomierzu jakieś 3 lata temu i zachwyciłam się tym miastem równie bardzo jak Wy. Polecam przy okazji zwiedzania miasta przejść turystyczną trasą podziemną (świetnie przygotowana dla turystów) , wyjść na Bramę Opatowską , skąd można podziwiać panoramę całego miasta , przełom Wisły i okolice . Poza tym koniecznie wybrać się do przepięknej gotyckiej Katedry w Sandomierzu i zwrócić w niej szczególną uwagę na malowidła naścienne. Ja takich scen na obrazach nie widziałam jeszcze w żadnej świątyni. Niedaleko spacerkiem udać się koniecznie do lessowego Wąwozu Królowej Jadwigi , no i kto ma ochotę wybrać się jeszcze w Góry Pieprzowe, aby m.in. pozachwycać się zapachem róż ;) .
Przy okazji zwiedzania Sandomierza zawitałam również na Zamek w Ujeździe. Mimo ,że pozostały po nim tylko ruiny, wywarły na mnie ogromne wrażenie :) Mi zostało więcej fotek Doroto :D . Na szczęście nie zniknęły :) Opisałam tu troszkę to miejsce :
http://www.zwiedzajswiat.pl/miejsca_globtroterow/228,ujazd---zamek-krzyztopor.html
Polecam go zwiedzić choćby z racji ciekawej historii a także ciekawego stylu architektonicznego, rzadko spotykanego w Polsce.
|
|
|
Wysłano: 2009-04-04 13:29:44
Zastanawiam się Nena dlaczego wycieczki po Polsce umieszczasz na Zwiedzaj Świat?
Ten portal jest tak pomyślany żeby na Polskich Szlakach było o Polsce, a na Zwiedzaj Świat o pozostałych miejscach na świecie :)
|
|
|
Wysłano: 2009-04-04 19:03:57
hmm , no rzeczywiście ... nie pomyślałam o tym w ogóle :D , po prostu jestem w Zwiedzaj Świat i na Polskich Szlakach i chciałam mieć tu i tu taki sam profil :) , no ale skoro Ci to przeszkadza aż tak bardzo Tereso to usunę ;)
|
|
|
Wysłano: 2009-04-05 13:31:36
Nie o to chodzi, że mi to przeszkadza, tylko łatwiej by było użytkownikom jeżeli szukają informacji na temat Polski znaleźć to na Polskich Szlakach. A teoretycznie każdy kto jest zalogowany na PS automatycznie może się zalogować na Zwiedzaj Świat.
|
|
|
Wysłano: 2012-02-25 17:57:48
Sandomierz, piękne miasto
również zimą i na rowerze
|