|
|
Wysłano: 2008-09-26 15:05:36
Gdańsk kusi urokiem starych i pięknych kamienic!
|
|
|
|
|
Wysłano: 2008-09-26 22:12:14
Gdańsk jest przepięknym miastem, posiadającym swój nie powtażalny urok. Odwiedzalem gojuż wiele razy, i napewno jeszcze nie raz go odwiedze, gdyż zawsze znajduję w tym mieście coś nowego, coś co potem długo zostanje mi w pamięci.
|
|
|
Wysłano: 2008-09-26 22:19:56
Chodząc po Gdańsku czasami mam wrażenie jak bym był w Krakowie. Bo oba te miasta posiadają podobny klimat. Aż trudno uwierzyć, że znajdują się od siebie tak daleko - po przeciwnych stronach Polski.
|
|
|
Wysłano: 2008-09-28 10:38:59
Zgadzam się, Gdańsk i Kraków mają swój specyficzny urok.
Żeby zwiedzić Gdańsk to trzeba by chyba poświęcić co najmniej tydzień. Nie byłam jeszcze w Muzeum Bursztynu, przedstawione zdjęcia zachęciły mnie do jego odwiedzenia - może następnym razem :)
|
|
|
Wysłano: 2008-10-02 12:13:26
Muzeum Bursztynu jest jednym z najmłodszych, utworzonych w Gdańsku. Mieści się w starej Wieży Więziennej między przepiękną Bramą Złotą, a Bramą Wyżynną. Mankamentem jest to, że nie można utrwalać tych przepięknych dzieł sztuki z bursztynu przy użyciu "Flesza". Można fotografować jednak bez " błysków", a szkoda bo wystawione eksponaty nie zawsze są dobrze doświetlone. Jednak ogólnie muzeum jest bardzo ciekawe, posiada specyficzny klimat i jest godne polecenia dla wszystkich.
|
|
|
Wysłano: 2008-10-14 22:52:06
Jeśli mowa o bursztynie: największy znaleziony do tej pory "kawałek" waży 9,7 kg. Bursztyn ten został znaleziony w okolicach Kamienia Pomorskiego, a zanjduje się obecnie na Uniwerytecie Humboldta. Natomiast Aleksander von Humboldt jest honorowym mieszkańcem Gdańska. Tablica upamiętniająca tego badacza znajduje się blisko na Długim Pobrzeżu blisko Mariackiej.
|
|
|
Wysłano: 2008-10-15 00:31:10
Te nie obrobione jeszcze kawałki bursztynu, wystawione w gablotach, też robią nie złe wrażenie. Nie pamiętam ile ważyły, ale ich wielkość była imponująca.
|
|
|
Wysłano: 2008-10-15 08:54:51
Zgadzam się całkowicie. Swoją drogą bursztyn ma coś magicznego w sobie. Mnie podoba się w każdej postaci. W tym roku na plaży niedaleko Łąckiej Góry znalazłem mój pierwszy bursztyn. Jest on trochę większy od paznokcia i zapewne niewielką wartość, ale dla mnie jest czymś wyjątkowym.
|
|
|
Wysłano: 2008-10-15 10:15:21
Na całym wybrzeżu można spotkać tysiące sklepików i straganów oferujących wszelkiego rodzaju wyroby z bursztynu, jednak najbardziej i najładniej kamień ten jest wyeksponowany w Gdańsku.
Szczególnie widać i czuć ten nie powtarzalny klimat na ul. Mariackiej.
Po za tym kunszt i pomysłowość rzemieślników z Gdańska, moim zdaniem mocno przewyższa swą konkurencję w obróbce i oprawie bursztynu.
|