|
|
Wysłano: 2008-09-24 21:08:19
Pawłowice to obecnie moje miejsce zamieszkania od niedawna i dopiero poznajemy to miejsce dlatego jestem ogromnie wdzięczna za ten opis i pokazanie tej wioski z całkiem innej strony. Pozrawiam gorąco z Pawłowic :)
|
|
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 09:52:25
Cóż za miła niespodzianka!!!Nikt nie zwraca uwagi na piękno tej miejscowości,zrobiłam ten opis z tęsknoty:-)
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 13:41:46
A ja nigdy tam nie byłam
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 13:48:10
Aniu ,na pewno przejeżdżałaś,trasa Katowice-Wisła. Jeśli kiedykolwiek jechałaś autobusem tą drogą,to na 100% autobus ma tu postuj,autem ciśniesz prosto przez dwupas,ale i tak jest on w Pawłowicach :-)
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 13:52:24
No pewnie za dziecka :) Bo przez ostatnie 10 lat byłam w Wiśle tylko raz, ale jadąc z Żywca, inną trasą. No ale zawsze można to nadrobić.
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 19:54:05
Rok temu przejeżdżałem przez Pawłowice Śląskie jadąc do Ustronia Jaszowca. Zrobiłem sobie tutaj małą przerwę na odpoczynek, oraz na małe zakupy. W pamięci utkwił mi tylko obraz jakiegoś kościółka i zakładu, którym była chyba kopalnia. Wizyta była prawie wieczorową porą więc za dużo nie widziałem, ale po takiej lekturze na pewno miałbym inne spojrzenie na tą miejscowość :)
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 20:06:18
Raczej nie mogła to być kopalnia :-),ponieważ jest ona oddalona od kościoła od kilka kilometrów w stronę Jastrzębia Zdroju,natomiast na przeciw świątyni stoi mleczrnia,mogła sprawiać wrażenie sporego zakładu:-)
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 21:08:56
Moje wrażenia zostały mi po przejeździe przez tą miejscowość samochodem i krótkim postoju na odpoczynek. Natomiast przytoczone obrazy widziałem przez samochodowe szyby. Śląsk jest chyba jednym z nie licznych regionów w Polsce gdzie przyjezdnemu zwłaszcza w porze nocnej, trudno jest określić z całą pewnością gdzie się w danym momencie znajduje jeżeli przeoczy w jakiś sposób tablice z nazwą miasta. Na myśl przychodzi mi jeszcze tylko Trójmiasto. Granice miejscowości są tylko na mapie, bo w rzeczywistości to wiele miast jest ze sobą połączonych i stanowią one w pewien sposób całość. Ja jechałem wówczas od strony Rybnika przez Wodzisław Śląski, Jastrzębie Zdrój wspomniane wcześniej Pawłowice, a potem to już drogą 81 na Ustroń. Obszar ten jest prze zemnie rzadziej odwiedzany i trochę egzotyczny, jednak obiecuję w nie dalekiej przyszłości zmienić tą nie chlubną statystykę ;-)
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 21:24:29
Kopalnia Pniówek i tak nie jest widoczna,bo zasłania go las:-).W Jastrzębiu są lepiej widoczne. Muszę się z Tobą zgodzić,że wiele miast jest ze sobą połączonych,mnie za każdym razem przeraża nowa droga w centrum Katowic,jak się nie połapiesz to lecisz w zupełnie innym kierunku:-)
|
|
|
Wysłano: 2008-09-25 22:21:46
Przez Pawłowice Śląskie przejeżdżałem wielokrotnie, ale do głowy mi nie przyszło by się tam zatrzymać.Przy następnej okazji zrobię to na pewno i skorzystam z Twojego opisu, choć zdecydowanie wolę wedrówki po górach. A co do metropolii górnośląskiej - jest fatalnie oznakowana! -)
|