|
|
Wysłano: 2008-07-30 18:17:13
znam te miejsca i te regiony w miare dobrze w poblirzu jest taka wioska jak muszaki i obok nich jest ładne jeziorko bardzo mile je wspominam pora letnią ale nie zimowom
|
|
|
|
|
Wysłano: 2008-07-30 18:37:17
Bardzo fajna wycieczka i extra opis, milo sie czyta i duzo mozna sie dowiedziec o rejonie. Z takiego opisu mozna skorzystac i pojsc tymi samymi sladami. Bardzo mi sie podoba, gratuluje i czekam na podobne...
|
|
|
Wysłano: 2008-07-31 13:31:05
jesli moge jeszcze coś dodac to chciałem powiedzieci ze, niedaleko od tego miejsca Jedwabno znajduje sie jezioro Omulew a nad tym jeziorem w miejscowosci Jabłonka, nasz dawny przywudca Wojciech Jaruzelski ma swoją rezydencje
|
|
|
Wysłano: 2008-08-02 17:07:28
Dziękuję za miłe słowa. Ja najczęściej wypoczywam nad Jeziorem Trzcinowym w miejscowości Zimna Woda-polecam, cisza i spokój. Pozdrawiam.
|
|
|
Wysłano: 2008-08-02 17:18:05
niewiem czy jeszcze jest , ale odcinek drogi przez las do miejscowości Zimna Woda bły taki brukowy , kostka taka i jechało sie przez las
bardzo przyjemna okolica przedewszystkim cisza i spokuj dominowały .Poza tym było tam mnóstwo grzybów,podgrzybków to sie nie zbierało ,pamiętam że w kwadracie 10 m można było cały koszyk nazbieraci tych podgrzybków
pozdrawiam
|
|
|
Wysłano: 2011-01-16 17:12:58
W latach 1963-65 służyłem w wojskach chemicznych i w Małdze mieliśmy poligon chemiczny (ruiny wieży kościoła, cmentarza), rzeka Omulew, która pokonywaliśmy w pełnym oporządzeniu. "Niedaleko" (chyba14 km była wioska Kot), pamiętam patrol w Jedwabnie (odwiedziliśmy tam rezydencję gen. Spychalskiego, min. obrony narodowej). Szliśmy piechotą przez 3 dni z Biskupca k/Reszla z koszar na ten poligon. Stare czasy, stare wspomnienia, piękne okolice.
|
|
|
Wysłano: 2011-01-19 11:47:00
To bardzo ciekawe wspomnienie, teraz tylko ruiny i chaszcze. Ja nadal chętnie odwiedzam te tereny podczas rowerowych wypraw. Pozdrawiam serdecznie.
|
|
|
Wysłano: 2011-01-19 20:40:18
Zazdroszczę tych rowerowych wypraw. Mieszkam na Śląsku. Obawiałem się, że poligon chemiczny ekologicznie może zniszczyć te miejsce, ale widać przyroda po czasie daje jakoś sobie radę. Ruiny kościoła, a zwłaszcza niektóre fragmenty nagrobków świadczyły, że była to wioska niemiecka (Malga). Nam tłumaczono, że zniszczenia powstały wskutek działań wojennych. Słyszałem z innych źródeł, że jednak zostały dokonane po wojnie celowo na potrzeby wojska. No cóż Warmia i Mazury to ciekawy region również pod względem historycznym. Dziekuję za pozdrowienia o odwzajemniam.
|
|
|
Wysłano: 2011-01-22 19:48:02
Relacja z wycieczki bardzo ciekawie napisana. Region kraju, skrywający jeszcze wiele tajemnic. Czytając Twoją relację chce się tam pojechać i zobaczyć tamtejszą przyrodę, ptactwo...ale i dotknąć historii...
|
|
|
Wysłano: 2011-01-22 20:03:54
Przed chwilą weszłam na Twojego bloga. Kapliczki z Warmii...są " najpiękniejsze na świecie".
Już marzę, aby kiedyś zobaczyć te maleńkie perełki.
Zdjęcia oglądałam z ogromną przyjemnością.
Ależ one są piękne...
|