|
|
Wysłano: 2007-04-29 17:36:05
No to ja zaczynam od mojego ukochanego miasta :)
Na początek kilka zdjęć:
|
|
|
|
|
Wysłano: 2007-04-29 17:43:53
Tarnowskie Góry to miasto na północy Górnego Śląska, otoczone lasami i zbiornikami wodnymi.
W moim mieście jest piękny Rynek z okazałym kościołem ewangelickim i jednym z najładniejszych Ratuszy na Śląsku. Poza tym na Rynku, przy tej samej pierzei co Ratusz stoi zabytkowy dom Sedlaczek, w którym znajduje się legendarna winiarnia i Muzeum.
Rynek ukształtował się około XVI wieku.
Najpopularniejszą i najwspanialszą atrakcją turystyczną jest Kopalnia Zabytkowa położona na ulicy Szczęść Boże oraz Sztolnia Czarnego Pstrąga w Parku Repeckim - pamiątki działalności górniczej Tarnowskich Gór - rudy cynku i ołowiu z domieszką srebra.
To tylko newielkie fragmenty podziemnego systemu chodników i sztolni, które ciągną się pod całym miastem.
Więcej znajdziecie tu:
http://www.polskieszlaki.pl/tarnowskie-gory.html
A jeszcze więcej na naszej stronie o mieście:
www.tarnowskiegory.one.pl
|
|
|
Wysłano: 2007-05-09 13:06:08
Przejeżdżałem przez TG kilkanascie razy ale nigdy nie przyszło mi do głowy (wybaczcie mieszkańcy) że tam może być cos ciekawego do zobaczenia. Dla mnie Górny Śląsk i Zagłębie zawsze nieodparcie kojarzyło mi sie z pyłem, hałasem i szkodami górniczymi na ulicach.
Teraz musze zmienic zdanie. Chyba sie tam wybiore kiedyś bo sądząc z tego co piszecie o TG i tego co znalazłem na innych stronach o tym miescie to warto. A może warto by zajrzeć też i do innych miast Sląska?
|
|
|
Wysłano: 2007-05-10 09:28:21
Prawda jest taka, że wiele miejsc na Śląsku jest godnych uwagi i im więcej tu jeżdżę tym bardziej jestem zdziwiona, bo też tak jak się powszechnie uważa myślałąm że Śląsk to tylko kominy i syf...
|
|
|
Wysłano: 2007-08-04 14:45:15
A w Tarnowskich Górach na Rynku pojawiłą się tablica informacyjna o zabytkach i atrakcjach miasta z zaznaczeniem ich na planie miasta, fajna sprawa :)
|
|
|
Wysłano: 2007-09-14 20:30:44
Od dzisiaj w Tarnowskich Górach są Gwarki - wielkie święto miasta. Zapraszam !
|
|
|
Wysłano: 2007-12-04 20:18:33
Kilka zdjęć z nowo podświetlonego Rynku w TG:
|
|
|
Wysłano: 2008-01-21 20:26:30
Super zdjęcia!
|
|
|
Wysłano: 2008-01-22 10:07:22
A dziękuję :)
A na Rynku u nas ostatnio stanął internet :) Tzn nie w całości :) Tylko informacje o naszym mieście - dostęp do oficjalnej strony i innych traktujących o Tarnowskich Górach, fajna sprawa dla turystów, ale w sumie nie tylko bo jak tak pogadać z ludźmi to bardzo mało wiedzą o swoim mieście...
|
|
|
Wysłano: 2008-04-08 15:16:50
Jestem rodowitym tarnogórzaninem. Obecnie mieszkam w Małopolsce. Często jednak odwiedzam "stare śmieci" przy okazji rodzinnych uroczystości lub spotkań ze starymi kumplami. Niech mi kto mówi, co chce - Gory są najpiękniejszym miastem na Śląsku. Położone z dala od aglomeracji, ma do zaoferowania mieszkańcom i turystom wiele atrakcji.
|