Kielce - Forum

Autor Wiadomość

(748 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2011-04-13 12:36:49

Jeżeli ktoś potrzebuje jakichkolwiek informacji o stolicy Gór Świętokrzyskich, to służę pomocą.

Gorąco polecam - Świętokrzyskie czaruje :)

Wysłano: 2011-04-14 09:38:13

To co konkretnie polecasz zwiedzić w Świetokrzyskim oprócz zamku w Checinach,Sandomierza oraz samych gór? Moze jakaś relacja z podróży?:)

(748 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2011-04-14 13:40:00

Są tysiące ciekawych miejsc w Świętokrzyskim. Dla mnie osobiście diamentem w koronie gór są Kielce.

Przez niektórych uważane za Polskę C, ale to nawet ma swój urok. Nie widziałem poza Bialymstokiem bardziej zielonego miasta w Polsce, chociaż ostatnimi czasy zmienia się to niestety na niekorzyść.

W Kielcach warto zobaczyć:

-amfiteatr Kadzielnia - szczególnie w czasie zachodu słońca, jak i wieczorem. Bardzo urokliwe i ciekawe miejsce, wytwarza specyficzny mikroklimat zbliżający Nas do tego miejsca.

- kamieniołomy Wietrznia i Ślichowice - jako ciekawe miejsca szczególnie dla geologów i pasjonatów.

- Muzeum Narodowe w budynku Pałacu Biskupów Krakowskich,

- katedra kielecka,

- kościół Św. Krzyża na ul. 1 maja,

- Karczówka - klasztor na jednym z kieleckich wzgórz z piękną panoramą na całe miasto.

(za ciekawostkę dodam, że po śmierci papieża kieleccy harcerze odpalili na 7 wzgórzach wokół kielc wielkie ogniska i osoba znajdująca się obok ogniska, mogła widzieć pozostałe 6)

- oczywiście w zimie kielce słyną z dwóch znajdujących się w granicach miasta wyciągów narciarskich: Telegraf i Skocznia (Pierścienica), które są bardzo dobrze przygotowane.

W samych okolicach Kielc: Chęciny, Jaskinia Raj, Święty Krzyż, Tokarnia (muzeum wsi kieleckiej, ostatnio wyremontowane i otwarte na nowo), Dąb Bartek w Zagnańsku, Oblęgorek (wyremontowane muzeuzm Henryka Sienkiewicza) czy moim zdaniem bardzo warto przyjechać na odbywające się raz do roku świętokrzyskie dymarki w Nowej Słupi (wówczas całe miasto zamienia się w starożytną zagrodę, z piecami do wypalania ( http://www.dymarki.pl/ )

Relacje ze świętokrzyskiego będą, potrzebuje jedynie znaleźć płytę ze zdjęciami z wędrówek.

Pozdrawiam

Wysłano: 2011-05-11 12:42:44

Tylko ze Teelgraf jest już zamkniety bo trwa jakiś remont.. Ogólnie Kielce są teraz bardzo rozkopane na czas przebudowy,ale faktycznie miasto zmienia się nie do poznania,staje się coraz bardziej nowoczesne.

(748 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2011-05-11 13:05:43

Na telegrafie trwa remont infrastruktury i budowa wyciągu krzesełkowego.

Ja osobiście się cieszę, że Kielce są bardzo rozkopane, z prostego powodu - miasto się rozwija, a to jest potrzebne obecnie, bo przez lata zostało zaniedbywane. Kielce się zmieniają, jak chyba żadne miasto w Polsce.

I może teraz większość się uśmiechnie, ale naprawdę ilość inwestycji na km2 jest ogromna.

Wysłano: 2012-01-20 14:06:45

Dla mnie - jesli w kieleckie to zimą z dzieckiem na naukę jazdy na nartach

A przy okazji:

proszę uważać na
Gospodarstwo Agroturystyczne Na Wzgórzu
Grzegorz Skiba ( http://www.nawzgorzu.wczasywpolsce.pl/ )
Wycięli nam taki numer, że odwołali rezerwację w dniu naszego przyjazdu - powód - cyt, "przyjęłam 3-osobowa rodzinę na 8 dni", no tak, a nasza 3-osobowa rodzina tylko na 3 dni chciała.
Porażka.

Wysłano: 2012-03-26 09:03:28

Mnie tam Kielce nie porywają.

Wysłano: 2012-03-30 15:05:34

Mnie również,bo nie ma tam nic ciekawego- jeden zamek,jaskini i dwie galerie,a reszta to remony. W naszym kraju są naprawde o wiele bardziej atrakcyjne miejsca niż Kielce,jak chociażby piękne i spokojne Kaszuby.

(748 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2012-03-31 14:53:29

' Kaszubskie-Nuty_eu' napisał(a):
Mnie również,bo nie ma tam nic ciekawego- jeden zamek,jaskini i dwie galerie,a reszta to remony. W naszym kraju są naprawde o wiele bardziej atrakcyjne miejsca niż Kielce,jak chociażby piękne i spokojne Kaszuby.

Jak atrakcyjność miasta oceniasz na podstawie ile jest w nim galerii to ja Cię serdecznie pozdrawiam :)

Wszystko zależy od perspektywy, dla mnie Kielce mają klimat, tam się wychowałem, tylko Kraków może się z nim równać pod wględem klimatu. Innemu podobają się Kaszuby (tutaj sobie uszczypliwość odpuszczę) innemu Łódz, która moim zdaniem jest najbrzydszym miastem w Polsce.

Każdemu podoba się coś innego, dlatego jesteśmy różnorodni.

Opinie o hotelach

Konkurs Lato z Polską

Logo Lato z Polską
Do wygrania noclegi w hotelach
FotoAnia.pl
Fotografia reklamowa
Portrety
Blog - zdjęcia i porady
Zapraszam!
e-ParkRozrywki.pl
Nowy serwis opisujący
Parki Rozrywki.
Wejdź i oceń
odwiedzone
Parki Rozrywki
Zapraszamy!
Skuteczna reklama

13 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 5 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
5194 użytkowników,
4142 wycieczek,
136412 zdjęć,
465 miast,
1309 atrakcji,
14073 postów.

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

Polecamy noclegi

Horyzont

Międzywodzie
Ceny od 30.00 PLN

Marysieńka

Przysucha
Ceny od 20.00 PLN

VILLA POD ORZECHEM

Zaniemyśl
Ceny od 28.00 PLN

Hotel Fero Lux***

Korbielów
Ceny od 75.00 PLN

Chopper Hostel

Wrocław
Ceny od 35.00 PLN

willa GREEN HOUSE

Gdańsk
Ceny od 45.00 PLN

Noclegi Wytchnienie

Lublin
Ceny od 35.00 PLN

DOMKI LETNISKOWE ŚLESIN-601766923 i SKORZĘCIN-693023456,

Ślesin-leśna, skorzęcin-dębowa
Ceny od 19.00 PLN

Leśny Dwór

Wolibórz
Ceny od 25.00 PLN

Domek na wsi

Augustów
Ceny od 30.00 PLN

SIEDLISKO LEŚNE WRONKA

Ostrowite - Wronka
Ceny od 40.00 PLN

Ostatnio na forum

Trivago

Porównaj na trivago ceny hotele w Gdansku
Polska noclegi
Strona główna | Dodaj nocleg | Kontakt | Biuro prasowe | Regulamin | Cennik | Reklama | Reklama dzienna

Polskie Szlaki 2005 - Turystyka w Polsce, Polska na wakacje czy urlop, noclegi, agroturystyka, turystyczna Polska
Przewodnik, turystyka w Polsce - Turystyka w najlepszym wydaniu