Jeżeli ktoś potrzebuje jakichkolwiek informacji o stolicy Gór Świętokrzyskich, to służę pomocą.
Gorąco polecam - Świętokrzyskie czaruje :)
| Autor | Wiadomość |
|
Wysłano: 2011-04-13 12:36:49
Jeżeli ktoś potrzebuje jakichkolwiek informacji o stolicy Gór Świętokrzyskich, to służę pomocą. Gorąco polecam - Świętokrzyskie czaruje :) |
|
|
Wysłano: 2011-04-14 09:38:13
To co konkretnie polecasz zwiedzić w Świetokrzyskim oprócz zamku w Checinach,Sandomierza oraz samych gór? Moze jakaś relacja z podróży?:) |
|
|
Wysłano: 2011-04-14 13:40:00
Są tysiące ciekawych miejsc w Świętokrzyskim. Dla mnie osobiście diamentem w koronie gór są Kielce. Przez niektórych uważane za Polskę C, ale to nawet ma swój urok. Nie widziałem poza Bialymstokiem bardziej zielonego miasta w Polsce, chociaż ostatnimi czasy zmienia się to niestety na niekorzyść. W Kielcach warto zobaczyć: -amfiteatr Kadzielnia - szczególnie w czasie zachodu słońca, jak i wieczorem. Bardzo urokliwe i ciekawe miejsce, wytwarza specyficzny mikroklimat zbliżający Nas do tego miejsca. - kamieniołomy Wietrznia i Ślichowice - jako ciekawe miejsca szczególnie dla geologów i pasjonatów. - Muzeum Narodowe w budynku Pałacu Biskupów Krakowskich, - katedra kielecka, - kościół Św. Krzyża na ul. 1 maja, - Karczówka - klasztor na jednym z kieleckich wzgórz z piękną panoramą na całe miasto. (za ciekawostkę dodam, że po śmierci papieża kieleccy harcerze odpalili na 7 wzgórzach wokół kielc wielkie ogniska i osoba znajdująca się obok ogniska, mogła widzieć pozostałe 6) - oczywiście w zimie kielce słyną z dwóch znajdujących się w granicach miasta wyciągów narciarskich: Telegraf i Skocznia (Pierścienica), które są bardzo dobrze przygotowane. W samych okolicach Kielc: Chęciny, Jaskinia Raj, Święty Krzyż, Tokarnia (muzeum wsi kieleckiej, ostatnio wyremontowane i otwarte na nowo), Dąb Bartek w Zagnańsku, Oblęgorek (wyremontowane muzeuzm Henryka Sienkiewicza) czy moim zdaniem bardzo warto przyjechać na odbywające się raz do roku świętokrzyskie dymarki w Nowej Słupi (wówczas całe miasto zamienia się w starożytną zagrodę, z piecami do wypalania ( http://www.dymarki.pl/ ) Relacje ze świętokrzyskiego będą, potrzebuje jedynie znaleźć płytę ze zdjęciami z wędrówek. Pozdrawiam |
|
|
Wysłano: 2011-05-11 12:42:44
Tylko ze Teelgraf jest już zamkniety bo trwa jakiś remont.. Ogólnie Kielce są teraz bardzo rozkopane na czas przebudowy,ale faktycznie miasto zmienia się nie do poznania,staje się coraz bardziej nowoczesne. |
|
|
Wysłano: 2011-05-11 13:05:43
Na telegrafie trwa remont infrastruktury i budowa wyciągu krzesełkowego. Ja osobiście się cieszę, że Kielce są bardzo rozkopane, z prostego powodu - miasto się rozwija, a to jest potrzebne obecnie, bo przez lata zostało zaniedbywane. Kielce się zmieniają, jak chyba żadne miasto w Polsce. I może teraz większość się uśmiechnie, ale naprawdę ilość inwestycji na km2 jest ogromna. |
|
|
Wysłano: 2012-01-20 14:06:45
Dla mnie - jesli w kieleckie to zimą z dzieckiem na naukę jazdy na nartach A przy okazji:
proszę uważać na |
|
|
Wysłano: 2012-03-26 09:03:28
Mnie tam Kielce nie porywają. |
|
|
Wysłano: 2012-03-30 15:05:34
Mnie również,bo nie ma tam nic ciekawego- jeden zamek,jaskini i dwie galerie,a reszta to remony. W naszym kraju są naprawde o wiele bardziej atrakcyjne miejsca niż Kielce,jak chociażby piękne i spokojne Kaszuby. |
|
|
Wysłano: 2012-03-31 14:53:29
' Kaszubskie-Nuty_eu' napisał(a): Mnie również,bo nie ma tam nic ciekawego- jeden zamek,jaskini i dwie galerie,a reszta to remony. W naszym kraju są naprawde o wiele bardziej atrakcyjne miejsca niż Kielce,jak chociażby piękne i spokojne Kaszuby.
Jak atrakcyjność miasta oceniasz na podstawie ile jest w nim galerii to ja Cię serdecznie pozdrawiam :) Wszystko zależy od perspektywy, dla mnie Kielce mają klimat, tam się wychowałem, tylko Kraków może się z nim równać pod wględem klimatu. Innemu podobają się Kaszuby (tutaj sobie uszczypliwość odpuszczę) innemu Łódz, która moim zdaniem jest najbrzydszym miastem w Polsce. Każdemu podoba się coś innego, dlatego jesteśmy różnorodni. |
|