| Autor | Wiadomość |
|
Wysłano: 2010-11-01 10:17:35
Cela istotnie nazywana jest celą Witolda, ale nie Witold był w niej przetrzymywany a ... Kiejstut. Sama cela jest zamknięta, ale przedsionek jest dostępny.
|
|
|
Wysłano: 2011-02-23 12:39:58
Na Zamku w Malborku byłam dwa lata temu i bardzo mi się podobało. W Internecie znalazłam stronkę gdzie opisany jest Szlak Zamków Gotyckich. Zastanawiam się czy dam radę zobaczyć te budowle w ciągu dwudniowej wycieczki. Dodam, że zamki znajdują się w Malborku, Gniewie, Bytowie, Kwidzynie i Sztumie. Czy ktoś z Was widział już te miejsca i może je polecić? Z tego co słyszałam, to naprawdę interesujący zbiór na skalę światową, więc chyba warto?:)
|
|
|
Wysłano: 2011-05-06 10:27:20
A nie orientujecie się jak jest z noclegami w MAlborku? Bo dla przyjezdnych z daleka to bardzo ważna sprawa.NIgdy tam nie byłem,a co roku planuję odwiedzić ten zamek,jest bardzo imponujący. |
|
|
Wysłano: 2011-05-06 20:48:50
jest parę hoteli: www.hotelstarymalbork.com.pl jakieś 15 minut drogi do Zamku (mają dobre jedzenie i dobre warunki. Hotel jest położony nemal w sercu miasta - ale kłopot z parkingiem) www.grothotel.pl jakieś 15 minut od Zamku, rónież w sercu miasta niemal. Parking nieopodal www.hotelprodus.pl przy samym zamku, parking pod hotelem, stare wyposażenie ale klimatycznie;) Hotel Dedal - http://www.zlotehotele.pl/dedal/eng/index.html daleko od Zamku, ale dobre jedzenie. jest parking - to dal tych co samochodem bardziej, bo napiechotę to około 20 minut pozdrawiam |
|
|
Wysłano: 2011-09-14 17:46:01
zamek w Malborku jest naprawdę prześliczny. Byłam w nim dwa lata temu na wycieczce objazdowej z Solegro. Zamek położony jest nad Nogatem. Widok z przeciwlegąego brzegu dostarcza niezapomnianych przeżyć. Zamek w 1997 roku został wpisany na listę UNESCO. Nic dziwnego jest to największy tego typu zabytek w Europie. Zespół zamkowy składa się z kilku części, budowanych w różnych okresach. |
|
|
Wysłano: 2012-05-22 09:14:15
Zgadzam się że zamek jest piękny - mam tylko jedno ale... Po godzinie 19 można wejść bez przewodnika za w miare niską cenę. Nikt jednak w kasie nie informuje że nie będzie można wejść do żadnego budynku, ani komnaty, bo właśnie o 19 sa zamykane. Można jedynie przejść się po dziedzińcach - myślę, że to nie fair:( |
|