BĘDZIN i SIEWIERZ - zamki Śląska - Forum

1 2 ostatnia
Nawigacja stron
Autor Wiadomość

(674 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2010-09-12 19:55:56
Ooo, jaka porażka.. Siewierz i Będzin nie leżą na Śląsku!!! Taki błąd na portalu, na którym - zdawałoby się - użytkownicy znają geografię Polski, bądź co bądź.. Ale obciach :/
Wysłano: 2010-09-13 14:05:17
Teksty w serwisie tworzy kto inny niż wycieczki :) W wycieczkach może zdarzyć się wszystko :) Poza tym Ty pewnie masz na myśli historię, a twórca wycieczki - województwo, w którym zamki się znajdują, no i tu ma rację :)

(804 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2010-09-13 18:41:52
Marto zanim zaczniesz krytykować zapoznaj się dokładnie z topografią województw. Mamy ich teraz 16 i Będzin oraz Siewierz należą do województwa śląskiego. Sprawdź zanim się wypowiesz, robiąc sobie " obciach".

Ostatnio edytowany: 2010-09-13 18:45
Wysłano: 2010-10-18 23:50:05
http://www.polskieszlaki.pl/wycieczki/plan,1937,bedzin-i-siewierz---zamki-slaska.html

Niestety to zdanie jest kompromitacją każdego turysty , podróżnika

Zamek Będzin , zamek Olsztyn , zamek Ogrodzieniec to małopolskie zamki powstałe na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej dla obrony przed Śląskiem i Czechami .

Zamek w Siewierzu o wybitnie obronnym charakterze, to całkiem nieźle zachowane ruiny zamku książęcego, będącego również siedzibą biskupów krakowskich.

Czyli zamki są małopolskie , leżące w MAŁOPOLSCE (pojecie historyczne i etnograficzne- pisane dużą literą ), w woj. śląskim (pojecie administracyjne pisane małą literą

Nazywanie czegoś historycznego od nazwy administracyjną jest poważnym błędem !!!

10 lat temu było woj.katowickie

Czy napiszecie : BĘDZIN i SIEWIERZ - zamki katowickie - plan wycieczki - bzdura

w 1955 roku tu było woj. stalinogrodzkie http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_stalinogrodzkie

Czy napiszecie :

BĘDZIN i SIEWIERZ - zamki Stalina - plan wycieczki - bzdura i paranoja !!!!

Bogdan Wawel

(804 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2010-10-20 10:00:08
Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia. Siewierz i Będzin leżą w województwie śląskim, więc stąd taka nazwa wycieczki. Mam nadzieję, że wyraziłam się jasno. W 2009 roku( data wycieczki) zamki znajdowały się w województwie śląskim ( i nadal nic się nie zmieniło). Nie interesuje mnie jak nazywało się województwo w 1955r, czy 1995r.
Poza tym to mój profil, moja wycieczka i mam prawo nazywać ją jak mi się podoba. I nie życzę sobie, żadnych tekstów typu "jest kompromitacją każdego turysty , podróżnika" , bo nazwałam wycieczkę od miejsca gdzie celu, a nie historii i miałam do tego zupełne prawo i nie mam już ochoty tłumaczyć tego kolejny raz.
Jak się nie podoba to proszę tu nie zagladać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siewierz (w pierwszym zdaniu napisane jest gdzie miasto znajduje się obecnie i gdzie znajdowało się dawniej - mnie interesuje czas teraźniejszy.) To samo dotyczy Będzina.

(804 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2010-10-20 10:11:23
I jeszcze jedno. Dla mnie "Śląsk" - to województwo śląskie. Wiem, że nie jest tak w rzeczywistosći. Wystarczy sprawdzić w wikipedii. Ale to moja wycieczka, mój profil i moje odczucia, a dla mnie słowo "Śląsk" to właśnie znaczy, a że wycieczkę wstawiłam na SWOIM profilu, więc nazwa jest zgodna z moimi odczuciami. Nie interesuje mnie to, że może to zrażać ludzi mieszkających na "Sląsku".
Przykład:
Wielu ludzi z północy kraju uważa "krakusów" za górali.( Ludzie mieszkający w Krakowie wiedzą, że to nieprawda). Ale to ich odczucia i ja to szanuję, i nie wyobrażam sobie abym mogła się przyczepić do takiego stwierdzenia u kogoś na profilu. Bo uważam, że to jego profil i jego sprawa i tego samego wymagam od osób zagladających na mój profil.
Wysłano: 2010-10-20 19:31:54
"Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia"

POŁOŻENIE -
"BĘDZIN i SIEWIERZ - zamki Śląska"
Nazwy województw piszemy małą literą, zarówno pierwszy, jak i drugi człon, inaczej jest to błąd ORTOGRAFICZNY
Zakładając że to nie jest błąd ortograficzny pisząc Śląsk z dużej litery mamy na myśli region historyczno-etnograficzny
do którego oczywiście Będzin ,Olsztyn ....... NIE NALEŻĄ

Do tego proszę napisać :
http://www.polskieszlaki.pl/panstwowe-muzeum-auschwitz-birkenau-w-oswiecimiu.htm
zamiast :
Muzeum to utworzono na obszarze hitlerowskich obozów koncentracyjnych Auschwitz i Auschwitz II (Birkenau) w Oświęcimiu i Brzezince

takie zdanie
Muzeum to utworzono na obszarze MAŁOPOLSKICH obozów koncentracyjnych Auschwitz i Auschwitz II (Birkenau) w Oświęcimiu i Brzezince

Bo przecież "Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia"

To nie jest już kompromitacja to jest głupota i przestępstwo

prosze poczytać :
http://www.zachodniamalopolska.republika.pl/
http://zachodniamalopolska.wojewodztwoslaskie.eu/
http://zachodniamalopolska.blogspot.com/

(804 kilometrów)
Wyślij wiadomość
Wysłano: 2010-10-20 20:56:04
Co jest przestępstwem, że tak zapytam? Obrażanie mnie?
Nie, proszę nie odpowiadać. Nie życzę sobie dalszych dyskusji i nie będę prowadziła tego marnego "dialogu". Jeśli, rozmawiając z ludzmi, też im Pan ubliża, to pozostaje mi tylko współczuć.
Wytłumaczyłam bardzo dokładnie o co mi chodziło, nazywając tak, a nie inaczej wycieczkę, chociaż wcale nie musiałam.
Pojęcie "Sląsk" w moim mniemaniu też wytłumaczyłam i nie będę się powtarzać. Na przyszłość proszę nie wyrywać zdań z kontekstu. Bo uzupełnieniem pierwszego zdania, (Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia) jest kolejne.
To mój ostatni komentarz w dyskusji z Panem. Nie będę dyskutowała z kimś kto nazywa mnie głupkiem i przestępcą. Ja starałam zachować się kulturalnie, Pan niekoniecznie.
Na tym kończę tą dyskusję ze swojej strony, ponieważ wytłumaczyłam już wszystko na dziesiątą stronę i nie mam nic więcej do dodania.
Wysłano: 2010-10-20 22:58:04
Zagłębie Dąbrowskie

region historyczno-geograficzny w zachodniej Małopolsce, na pograniczu z Górnym Śląskiem. Obejmuje wschodnią część obecnego województwa śląskiego (stąd często, ale błędnie, zaliczane jest do Śląska) a według poglądów części historyków również zachodnią część województwa małopolskiego (Olkusz). Stanowi północno-wschodnią część Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego

Ostatnio edytowany: 2010-10-20 23:01
Wysłano: 2010-10-20 22:59:06
Małopolska rozciąga się od Karpat na południu, po Pilicę i Liwiec na północy. Jest krainą w której przeważają góry i wyżyny. Północna część regionu to Niż Polski (południowa część Niziny Mazowieckiej oraz zachodni skrawek Polesia Lubelskiego). Środkowy pas krainy stanową Wyżyny i Kotliny (Wyżyna Krakowsko-Częstochowska, Wyżyna Małopolska i Wyżyna Lubelska oraz Kotlina Sandomierska i Kotlina Oświęcimska. Administracyjnie położona jest w województwach: małopolskim, świętokrzyskim, lubelskim (zachodnia część), podkarpackim (zachodnia część), łódzkim (wschodnia część), mazowieckim (część południowa), śląskim (wschodnia i północna część).
Małopolska graniczy na zachodzie ze Śląskiem i Wielkopolską. Granicę między Małopolską a Wielkopolską stanowi częściowo górna Warta oraz środkowa Pilica. Na południowym zachodzie tradycyjną granicą ze Śląskiem jest rzeka Biała
1 2 ostatnia
Nawigacja stron

Opinie o hotelach

Konkurs Lato z Polską

Logo Lato z Polską
Do wygrania noclegi w hotelach
e-ParkRozrywki.pl
Nowy serwis opisujący
Parki Rozrywki.
Wejdź i oceń
odwiedzone
Parki Rozrywki
Zapraszamy!
FotoAnia.pl
Fotografia reklamowa
Portrety
Blog - zdjęcia i porady
Zapraszam!
Skuteczna reklama

13 tys. odsłon dziennie
na ile dni chcesz

tylko 5 zł dziennie

Społeczność

Posiadamy:
5194 użytkowników,
4142 wycieczek,
136412 zdjęć,
465 miast,
1309 atrakcji,
14073 postów.

Newsletter

Twój e-mail:
Twoje imię:
Nikomu nie dajemy Twojego maila!
Kliknij by zobaczyć nasz newsletter.

Polecamy noclegi

Horyzont

Międzywodzie
Ceny od 30.00 PLN

Marysieńka

Przysucha
Ceny od 20.00 PLN

VILLA POD ORZECHEM

Zaniemyśl
Ceny od 28.00 PLN

Hotel Fero Lux***

Korbielów
Ceny od 75.00 PLN

Chopper Hostel

Wrocław
Ceny od 35.00 PLN

willa GREEN HOUSE

Gdańsk
Ceny od 45.00 PLN

Noclegi Wytchnienie

Lublin
Ceny od 35.00 PLN

DOMKI LETNISKOWE ŚLESIN-601766923 i SKORZĘCIN-693023456,

Ślesin-leśna, skorzęcin-dębowa
Ceny od 19.00 PLN

Leśny Dwór

Wolibórz
Ceny od 25.00 PLN

Domek na wsi

Augustów
Ceny od 30.00 PLN

SIEDLISKO LEŚNE WRONKA

Ostrowite - Wronka
Ceny od 40.00 PLN

Ostatnio na forum

Trivago

Porównaj na trivago ceny hotele w Gdansku
Polska noclegi
Strona główna | Dodaj nocleg | Kontakt | Biuro prasowe | Regulamin | Cennik | Reklama | Reklama dzienna

Polskie Szlaki 2005 - Turystyka w Polsce, Polska na wakacje czy urlop, noclegi, agroturystyka, turystyczna Polska
Przewodnik, turystyka w Polsce - Turystyka w najlepszym wydaniu