|
|
Wysłano: 2010-09-12 19:55:56
Ooo, jaka porażka.. Siewierz i Będzin nie leżą na Śląsku!!! Taki błąd na portalu, na którym - zdawałoby się - użytkownicy znają geografię Polski, bądź co bądź.. Ale obciach :/
|
|
|
|
|
Wysłano: 2010-09-13 14:05:17
Teksty w serwisie tworzy kto inny niż wycieczki :) W wycieczkach może zdarzyć się wszystko :) Poza tym Ty pewnie masz na myśli historię, a twórca wycieczki - województwo, w którym zamki się znajdują, no i tu ma rację :)
|
|
|
Wysłano: 2010-09-13 18:41:52
Marto zanim zaczniesz krytykować zapoznaj się dokładnie z topografią województw. Mamy ich teraz 16 i Będzin oraz Siewierz należą do województwa śląskiego. Sprawdź zanim się wypowiesz, robiąc sobie " obciach".
Ostatnio edytowany: 2010-09-13 18:45
|
|
|
Wysłano: 2010-10-18 23:50:05
http://www.polskieszlaki.pl/wycieczki/plan,1937,bedzin-i-siewierz---zamki-slaska.html
Niestety to zdanie jest kompromitacją każdego turysty , podróżnika
Zamek Będzin , zamek Olsztyn , zamek Ogrodzieniec to małopolskie zamki powstałe na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej dla obrony przed Śląskiem i Czechami .
Zamek w Siewierzu o wybitnie obronnym charakterze, to całkiem nieźle zachowane ruiny zamku książęcego, będącego również siedzibą biskupów krakowskich.
Czyli zamki są małopolskie , leżące w MAŁOPOLSCE (pojecie historyczne i etnograficzne- pisane dużą literą ), w woj. śląskim (pojecie administracyjne pisane małą literą
Nazywanie czegoś historycznego od nazwy administracyjną jest poważnym błędem !!!
10 lat temu było woj.katowickie
Czy napiszecie : BĘDZIN i SIEWIERZ - zamki katowickie - plan wycieczki - bzdura
w 1955 roku tu było woj. stalinogrodzkie http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojew%C3%B3dztwo_stalinogrodzkie
Czy napiszecie :
BĘDZIN i SIEWIERZ - zamki Stalina - plan wycieczki - bzdura i paranoja !!!!
Bogdan Wawel
|
|
|
Wysłano: 2010-10-20 10:00:08
Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia. Siewierz i Będzin leżą w województwie śląskim, więc stąd taka nazwa wycieczki. Mam nadzieję, że wyraziłam się jasno. W 2009 roku( data wycieczki) zamki znajdowały się w województwie śląskim ( i nadal nic się nie zmieniło). Nie interesuje mnie jak nazywało się województwo w 1955r, czy 1995r.
Poza tym to mój profil, moja wycieczka i mam prawo nazywać ją jak mi się podoba. I nie życzę sobie, żadnych tekstów typu "jest kompromitacją każdego turysty , podróżnika" , bo nazwałam wycieczkę od miejsca gdzie celu, a nie historii i miałam do tego zupełne prawo i nie mam już ochoty tłumaczyć tego kolejny raz.
Jak się nie podoba to proszę tu nie zagladać.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Siewierz (w pierwszym zdaniu napisane jest gdzie miasto znajduje się obecnie i gdzie znajdowało się dawniej - mnie interesuje czas teraźniejszy.) To samo dotyczy Będzina.
|
|
|
Wysłano: 2010-10-20 10:11:23
I jeszcze jedno. Dla mnie "Śląsk" - to województwo śląskie. Wiem, że nie jest tak w rzeczywistosći. Wystarczy sprawdzić w wikipedii. Ale to moja wycieczka, mój profil i moje odczucia, a dla mnie słowo "Śląsk" to właśnie znaczy, a że wycieczkę wstawiłam na SWOIM profilu, więc nazwa jest zgodna z moimi odczuciami. Nie interesuje mnie to, że może to zrażać ludzi mieszkających na "Sląsku".
Przykład:
Wielu ludzi z północy kraju uważa "krakusów" za górali.( Ludzie mieszkający w Krakowie wiedzą, że to nieprawda). Ale to ich odczucia i ja to szanuję, i nie wyobrażam sobie abym mogła się przyczepić do takiego stwierdzenia u kogoś na profilu. Bo uważam, że to jego profil i jego sprawa i tego samego wymagam od osób zagladających na mój profil.
|
|
|
Wysłano: 2010-10-20 19:31:54
"Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia"
POŁOŻENIE -
"BĘDZIN i SIEWIERZ - zamki Śląska"
Nazwy województw piszemy małą literą, zarówno pierwszy, jak i drugi człon, inaczej jest to błąd ORTOGRAFICZNY
Zakładając że to nie jest błąd ortograficzny pisząc Śląsk z dużej litery mamy na myśli region historyczno-etnograficzny
do którego oczywiście Będzin ,Olsztyn ....... NIE NALEŻĄ
Do tego proszę napisać :
http://www.polskieszlaki.pl/panstwowe-muzeum-auschwitz-birkenau-w-oswiecimiu.htm
zamiast :
Muzeum to utworzono na obszarze hitlerowskich obozów koncentracyjnych Auschwitz i Auschwitz II (Birkenau) w Oświęcimiu i Brzezince
takie zdanie
Muzeum to utworzono na obszarze MAŁOPOLSKICH obozów koncentracyjnych Auschwitz i Auschwitz II (Birkenau) w Oświęcimiu i Brzezince
Bo przecież "Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia"
To nie jest już kompromitacja to jest głupota i przestępstwo
prosze poczytać :
http://www.zachodniamalopolska.republika.pl/
http://zachodniamalopolska.wojewodztwoslaskie.eu/
http://zachodniamalopolska.blogspot.com/
|
|
|
Wysłano: 2010-10-20 20:56:04
Co jest przestępstwem, że tak zapytam? Obrażanie mnie?
Nie, proszę nie odpowiadać. Nie życzę sobie dalszych dyskusji i nie będę prowadziła tego marnego "dialogu". Jeśli, rozmawiając z ludzmi, też im Pan ubliża, to pozostaje mi tylko współczuć.
Wytłumaczyłam bardzo dokładnie o co mi chodziło, nazywając tak, a nie inaczej wycieczkę, chociaż wcale nie musiałam.
Pojęcie "Sląsk" w moim mniemaniu też wytłumaczyłam i nie będę się powtarzać. Na przyszłość proszę nie wyrywać zdań z kontekstu. Bo uzupełnieniem pierwszego zdania, (Pisząc nazwę wycieczki interesowało mnie POŁOŻENIE zamków a nie ich historia) jest kolejne.
To mój ostatni komentarz w dyskusji z Panem. Nie będę dyskutowała z kimś kto nazywa mnie głupkiem i przestępcą. Ja starałam zachować się kulturalnie, Pan niekoniecznie.
Na tym kończę tą dyskusję ze swojej strony, ponieważ wytłumaczyłam już wszystko na dziesiątą stronę i nie mam nic więcej do dodania.
|
|
|
Wysłano: 2010-10-20 22:58:04
Zagłębie Dąbrowskie
region historyczno-geograficzny w zachodniej Małopolsce, na pograniczu z Górnym Śląskiem. Obejmuje wschodnią część obecnego województwa śląskiego (stąd często, ale błędnie, zaliczane jest do Śląska) a według poglądów części historyków również zachodnią część województwa małopolskiego (Olkusz). Stanowi północno-wschodnią część Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego
Ostatnio edytowany: 2010-10-20 23:01
|
|
|
Wysłano: 2010-10-20 22:59:06
Małopolska rozciąga się od Karpat na południu, po Pilicę i Liwiec na północy. Jest krainą w której przeważają góry i wyżyny. Północna część regionu to Niż Polski (południowa część Niziny Mazowieckiej oraz zachodni skrawek Polesia Lubelskiego). Środkowy pas krainy stanową Wyżyny i Kotliny (Wyżyna Krakowsko-Częstochowska, Wyżyna Małopolska i Wyżyna Lubelska oraz Kotlina Sandomierska i Kotlina Oświęcimska. Administracyjnie położona jest w województwach: małopolskim, świętokrzyskim, lubelskim (zachodnia część), podkarpackim (zachodnia część), łódzkim (wschodnia część), mazowieckim (część południowa), śląskim (wschodnia i północna część).
Małopolska graniczy na zachodzie ze Śląskiem i Wielkopolską. Granicę między Małopolską a Wielkopolską stanowi częściowo górna Warta oraz środkowa Pilica. Na południowym zachodzie tradycyjną granicą ze Śląskiem jest rzeka Biała
|