|
|
Wysłano: 2009-09-18 22:46:46
Chciałbym w przyszłym roku zdobyć Babią Górę i może nawet Percią Akademików, ale nie wiem czy jestem na to dobrze przygotowany. Jak wygląda szlak pod względem bezpieczeństwa dla przeciętnego piechura górskiego?
|
|
|
|
|
Wysłano: 2009-09-19 08:39:31
Myślę, że bez problemu sobie poradzisz. Nie ma tam wielkich przepaści, a w miejscach gdzie można spaść zamocowane są łańcuchy.
|
|
|
Wysłano: 2009-09-19 10:50:49
Dzięki za radę :)
To dopiero za rok, więc mam czas na przygotowanie i przemyślenie wszystkiego.
Mam nadzieję, że skończą budowę schroniska, chociaż to może być ciężkie zadanie jak na przyszły rok.
|
|
|
Wysłano: 2009-09-19 13:01:52
Szlak jest przepiękny, ale nie przypominam sobie żeby łańcuchy były tam "przez dłuższy czas". Łańcuchów jest dosłownie może ze trzy, a potem cztery klamry i na tym koniec. Schody są bardzo męczące i potem, już pod samym szczytem, gdzie trzeba liczyć tylko na własne nogi. Ale opłaca się: ta trasa jest najpiękniejsza ze wszystkich jakie prowadzą na Babią Górę.
|
|
|
Wysłano: 2009-09-19 13:19:27
Hm... ciekawe :)
Mam nadzieję, że za rok opiszę tutaj wyprawę na Babią Górę właśnie tym szlakiem.
Dziękuję za odpowiedzi!
|
|
|
Wysłano: 2009-09-19 17:06:07
Ja kilkakrotnie wychodziłam tym szlakiem. A w tym roku zabrałam znajomych. Dla dwójki z nich to był pierwszy raz na takim szlaku. Świetnie sobie poradzili. Czyli na pewno Ty też sobie poradzisz.
Łańcuchów rzeczywiście jest niewiele, a klamry tylko w jednym miejscu. Tak naprawdę szlak nie jest taki trudny.
Tylko polecam wyjście z Przełęczy Krowiarki, później Perć Akademików (żółty szlak) a zejście czerwonym do Przełęczy Krowiarki. Nie polecam schodzić Percią.
A co do schroniska to ma być podobno otwarte już w październiku w tym roku.
|
|
|
Wysłano: 2009-09-19 20:34:24
Dziękuję za informację.
To dobrze, też chcę zabrać Narzeczoną i mam nadzieję, że sobie poradzi, a znając ją, pewnie lepiej ode mnie ;)
Tak, właśnie czytałem, żeby lepiej nie schodzić Percią.
Pozdrawiam wszystkich.
|
|
|
Wysłano: 2009-09-21 10:05:16
szlak jest piękny i łatwy łańcuchy to tylko dodatek żeby go urozmaicić
|
|
|
Wysłano: 2009-09-21 11:56:50
Co raz bardziej jestem zdecydowany na ten szlak, a wiadomo, to jeszcze rok ;)
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi! :)
Pozdrawiam.
|
|
|
Wysłano: 2009-11-16 13:46:31
Och widoki piękne, Babia Ma swój urok :)
Już drugi rok się zbieram żeby ją zdobyć i wiecznie jakoś brakuje czasu. W przyszłym roku musze się jużzmobilizować.
Pozdrawiam i do zobaczenia na szlaku.
|