|
|
Wysłano: 2009-05-09 14:56:28
Tak, masz racje - na zdjeciu 24 podpisanym panorama gor ewidentnie widac obydwie Babie Gory
|
|
|
|
|
Wysłano: 2009-05-09 16:50:14
bardzo przyjemna wycieczka to musiała być Kasiu :) i zdjęcia piękne :)
|
|
|
Wysłano: 2009-05-09 22:36:03
Nawet nie wiedziałam że są dwa szczyty Babiej Góry. Mam w tegorocznych planach zdobycie tej góry. Tylko nie wiem kiedy jest najodpowiedniejsza pora na taką wyprawę żeby już tam nie było śniegu i po drugie czy przez akademicką perć przejdą też dzieci. Może ktoś mi podpowie.
|
|
|
Wysłano: 2009-05-09 23:09:00
Ja na Babią planuję w czerwcu i myślę, że śniegu nie powinno już być.
|
|
|
Wysłano: 2009-05-10 10:30:44
Nie powinno byc sniegu w czerwcu - chyba ze spadnie swiezy. Na Babiej wszystko jest mozliwe - snieg nawet w lipcu.
Dla Babiej kazda pora jest dobra ale trzeba pamietac o zapasie odziezy - bylem tam juz siedem czy osiem razy i pamietam takie wejscie ze wchodzilem w T-shircie a wialem w polarze, kurtce i rekawicach (chyba to byl poczatek wrzesnia).
Co Akademickiej Perci to nie mam doswiadczen w tym temacie ale duzo zalezy od zdyscyplinowania dzieci - bo kondycje zwykle maja lepsza niz dorosli :-)
|
|
|
Wysłano: 2009-05-10 11:20:00
Znam Babią i jej kaprysy bardzo dobrze, bo obserwuję ją codziennie z oddali kilku kilometrów i często ją odwiedzam.
Na dzień dzisiejszy tj 10 maja od strony Lipnicy i Zubrzycy są bardzo duże płaty śnieżne, czyli to samo będzie od Przełęczy Brona.
Od Krowiarek po Sokolicę i dalej na Diablak będzie chyba najlepiej do wchodzenia.
Teraz odnośnie dzieci.
Polecam trasę: Przełęcz Krowiarki, Sokolica, Babia Góra/ Diablak /,Przełęcz Brona, Markowe Szczawiny i dalej do Zawoi lub na Krowiarki
Warunek: Wyjście najpóźniej 9,00 i dobre buty.
Perć Akademików na razie jest zamknięta / dużo śniegu /
Nie polecam Perci Akademików z dziećmi a jeżeli takie 11,12 latki to tylko do góry i najwięcej 2 dzieci na 1 dorosłą osobę
Młodsze zdecydowanie odradzam Perć Akademików
Pozdrawia
|
|
|
Wysłano: 2009-05-11 10:36:34
A wracając do jazdy rowerem po Tenczyńskim Parku Krajobrazowym to może ktoś wie czy jazda w okolicach Zabierzowa gdzie nie udało nam się dotrzeć jest w miarę łatwa, bo jak na razie to mam problem z pokonywaniem górek.
|
|
|
Wysłano: 2009-05-11 10:48:49
No niestety górki tam są :-(
Ale na górki najlepszy sposób to rozpędzić się trochę przed górką, a potem zredukować nieco przerzutke i dając z siebie wszystko - wyskoczyć na wierzchołek obiecując sobie jakąś nagrodę. Albo powiedzieć sobie: jak wyjadę to bedzie znak że coś na co czekam się spełni. To działa!
To lepsza metoda niż mozolenie się od razu na niskim biegu. A może rower masz zbyt ciężki? Albo źle dobrane przełożenia?
|
|
|
Wysłano: 2009-05-11 11:00:23
Rower raczej dobry to z kondycją jest gorzej. Ale myślę że po kilku takich wypadach i częstszej jeździe nie będę już musiała odchorowywać zakwasów. Na Rysy wyszłam dziesięć lat temu potem wywchowywało się dzieci więc nie było kiedy dbać o swoją kondycję, więc teraz trzeba zacząć od nowa, a dzieci są już coraz większe więc też już więcej mogą.
|
|
|
Wysłano: 2009-05-15 13:02:50
Partie szczytowe Babiej oglądałam z daleka w środę , jeszcze leży śnieg , ale tak jak pisze Janek , są to już tylko płaty
|